Цените на услугите в облака падат

Конкуренцията между Microsoft и Amazon доведе до по-ниски цени на облачните услуги

Конкуренцията между Microsoft и Amazon доведе до по-ниски цени на облачните услуги

Основни доставчици на облачни услуги обявиха, че ще намалят цените на услугите си. Microsoft ще свали цените за съхранение на данни за потребителите на клауд платформата Windows Azure. Корпорацията от Редмънт предприема този ход в отговор на намалението на цените от основния й конкурент Amazon за неговите AWS услуги.

Microsoft всъщност изпълнява свое обещание от април 2013 г., когато заяви, че планира да приведе цените на най-популярните си облачни услуги в съответствие с цените за Amazon Web Services, така че клиентите да търсят не по-ниската цена, а по-добрата услуга. „Считаме, че едното не пречи на другото”, посочиха тогава от компанията.

По-конкретно, Microsoft ще намали цената на дисковото пространство за BLOB (блокови големи двоични обекти), както и на съхранението на няколко копия на данни в един регион. В първия случай намалението ще бъде с 20%, а във втория – с 28%.

В допълнение, Microsoft ще направи по-достъпни транзакциите в облачни хранилища (както е известно, клиентите плащат не само за самото пространство, но и за операциите в него). Очаква се цените за сторидж операции да паднат с 50%.

Новите цени ще действат във всички географски региони. Това означава, че в много от тях съхранението на данни за клиенти на Windows Azure ще стане по-евтино в сравнение с AWS.

Amazon Web Services, дъщерната компания на Amazon, обяви намаление на цените миналата седмица – с 6-22% за стандартно хранилище Amazon Simple Storage Service (S3), в зависимост от обема, и с 50% за Amazon Elastic Block Store (EBS). Новите цени ще влязат в сила от февруари 2014 г.

Amazon е лидер на пазара за облачни услуги. От 2006 година досега компанията е намалявала 40 пъти цените. В допълнение, AWS обяви, че пуска нови типове виртуални машини.

Amazon и Microsoft обаче скоро ще изпитат сериозна конкуренция в клауд услугите от Google. През декември миналата година интернет компанията завърши тестовете на собствената си платформа Google Cloud и обяви много по-достъпни цени за облачните си предложения.

Коментар