Шокова ИТ реформа за 20 млрд. лв. нов БВП на година

20 милиарда лева нов БВП за 1 година от ИТ дейност? Да, съвсем възможно е! Ето как…

В момента на пазара на ИТ кадри има 30 хиляди налични и незаети работни места, пише докторантът Добри Божилов в блога си komentari.com. Ако хипотетично намерим 30 хиляди човека да ги заемат, това ще увеличи БВП с около 3-4 милиарда лева на година, т.е. с около 5%.

Изчислението е на база на около 2000 лв. на месец, които всяко ИТ внася от чужбина и ги харчи тук. Чистата сума е 720 млн. лв. нови пари в икономиката, които превъртайки се 5 пъти (толкова е средно) в годината ще направят БВП от 3-4 милиарда нов. Това е само за наличните и незаети работни места. Реално обаче търсенето е толкова голямо, че ако от някъде се появят 60 хиляди или дори 120 хиляди нови ИТ-кадри, за тях автоматично ще се намерят работни места. Фирмите ще поемат нови поръчки, ще се отворят нови фирми.

120 хиляди нови ИТ специалисти, ще означават 16-20 милиарда на година нов БВП, твърди Божилов. Остава обаче открит въпросът как да бъдат обучени тези кадри. Възможно е това да стане чрез радикална, шокова промяна в образователната система, което изисква непозната досега решителност от страна на управляващите, както и непознат досега консенсус в обществото.

Стига да поиска, държавата може бързо да превърне хилядите млади безработни в ИТ-та. Това е възможно. Не всеки от тях ще се впусне в подобна професия, но повечето ще го направят – работата е приятна, чиста, много добре платена.

Това не е фундаментална възможност. Това е текуща възможност. Някакъв вид текущ уникален шанс. Не във всеки исторически момент има подобни шансове за бърз растеж – буквално в рамките на 1 мандат. Но в момента има такъв шанс, заключава Божилов.

Безработните образовани млади хора на възраст между 19 и 35 години в София са около 30 000, без да се броят студентите, сочи проучване на Pragmatica. Българската аутсорсинг асоциация (БАА) пък счита, че около 88 000 младежи в София имат подходящи умения за работа в аутсорсинг индустрията и броят на заетите в нея може да нарасне четири пъти в рамките на 3-4 години.

12% от завършващите всяка година студенти в страната, които са около 65 000, са подходящи за работа в аутсорсинг индустрията, смята БАА. За да се използва този ресурс обаче са необходими базови и допълнителни квалификации, за което бизнесът, държавата и академичната общност трябва да работят съвместно.

Коментари по темата: „Шокова ИТ реформа за 20 млрд. лв. нов БВП на година”

добавете коментар...

  1. Икар

    Изчисленията изглеждат правени по линейна логика – от една ябълка печеля две пари, от 120 000 ябълки х2 пари, ще спечеля … Всъщност релациите не са линейни, влияе не само броя на програмистите, че елементарно да се умножава предполагаемият приход от тях по този брой. Индийците винаги ще са повече…Според мен регулирането на този пазар (както и на всеки друг) би довело до изкуствено съдадени странични ефекти. И не си мислете, че бързите промени в някоя област имат само позитивни резултати. В примера с черноморието, изобщо не е добре, че силните лобита си застроиха крайбрежието, че естествена природа вече почти не остана, да не говорим, че при тези условия обрахме утайките в бранша, идващи тук на евтин алкохолен туризъм. Нека пазарът се регулира по пазарни закони, като и всеки сам си решава какво да учи и завърши. Защо някоя институция трябва да определя за един млад човек, накъде му е пътят? В Индия това работи, но там са други и икономическата ситуация и обществените нагласи.

  2. бррр

    Как точно можеш да накараш някой да стане програмист? Който е искал е станал. Някои искат, подмамени от високите заплати, но то от всяко дърво свирка не става. Прекалено малък потенциал имаме от към работна сила, има- няма два милиона работят в тази държава. Това не е индийският или китайският пазар. В тази връзка, тук идват малки и третокласни проекти, предимно от чужди фирми, които не са с прилично реноме, за да използват евтината за тях работна ръка. В момента, в който цената се вдигне и те няма да идват. На теория за вас икономистите, може нещата да изглеждат по начина описан то Вас, но на практика има неща от кухнята на всеки бранш, които трябва да се проучат и знаят, за да се направят подобни предложения.

  3. Позитивен

    Добри,

    Поздравления за статията! Трябва да се мисли позитивно и в посока “ДА”. И на мен ми е писнало от хора, които първото нещо което искат да кажат е “НЕ”. С “НЕ” няма да стане. Има два терминала. Който мисли с “НЕ” да хваща пътя, след като толкова разбира. Тук само пречи!

  4. Добри Божилов

    По официалния курс от 90 ст. за 1 долар, 800 лв. бяха към 900 долара. Разбира се, по този курс никой не можеше да си купи долари. Той беше колкото да се демонстрира мощта на Народната република. Реалният курс беше 5 лв. за долар, т.е. заплатата на миньора е била 160 долара. Но това са много редки заплати. Давани са или на висшата номенклатура или за работещи при много лоши условия. Масовата заплата беше 150-200 лв., т.е. 30-40 долара. Трябва да се има в предвид, че при “голямата екскурзия” доларът на черно още поскъпна, като в турските райони достигна 40 лв. за долар. На турците им трябваха долари, а не левчета, които в Турция не струваха нищо.

    След 10 ноември доларът още поскъпна, и дори вече не беше 5 лв. истинският пазане курс.

    Това е обективната истина, добре е да се уважаваме, както и да говорим истината. Очевидно в случая някой друг лъже, вероятно този, който дори не иска да си казва името по форумите 🙂 Така наистина е по-лесно 🙂

  5. Много лъжеш, Бобри, както дърт циганин! Средната заплата 89-та не е била 30 долара а доста повече! В Стомана Перник са вземали над 800лв, това 30 долара ли е? Ти си платен писач и на всеки средно интелигентен му е ясно! 🙂

  6. Добри Божилов

    Характерна черта на нашия народ е да казва думата “Не”. Няма значение за какво – винаги отговорът е “Не”. Не ставаме за нищо, най-калпавите сме, това няма да стане, това е невъзможно, тук е катастрофа и пр.

    Но истината е, че е възможен и отговор “Да”. Преди 20 години Слънчев бряг не съществуваше. Днес вкарва река от пари в държавата. Да, с цената на малка екологична вреда, която доста се преувеличава иначе. Но е факт, че стана. Факт е, че изсмукахме милиони туристи от Гърция и Турция, а Румъния изобщо се отказа да се конкурира с нас.

    Факт е, че през 1989 г. средната заплата беше 30 долара. Сега е 600. Нямахме метро, сега имаме. Пътувахме с визи дори до Гърция, сега цяла Европа е отворена. Т.е. добрите неща могат да стават в България.

    Напълно възможно е да обучим 120 хиляди, дори повече, програмисти. Доколкото те работят основно за износ, парите, които вкарват са чисти пари, нови пари в държавата. Те ще направят голям ръст на БВП.

    Ако подготвим тия програмисти, ще дойдат и нови инвестиции в програмистки фирми. Сега те са поспрели, просто защото тук е изстискано отвсякъде каквото може и вече заплатите са доста високи. Фактически стандартът е поизравнен. Но ако се появят нови програмисти, ще дойдат и нови проекти. Има огромно търсене на световния пазар.

    Бъдете разумни и позитивни. Откажете се от думата “Не”.

  7. Deyan

    А защо да не научим всички безработни да играят футбол, да станат известни и богати футболисти и да плащат данъци в България ? Така ще се развива и развлекателният бизнес, син сити, биад …

  8. Бай Иван

    О^О, хубаво пишеш, но как да вдигнем квалификацията на сегашните програмисти, че и на бъдещите, и как да вдигнем производителността на труда на останалите хора?

  9. О^О

    Реалисте,

    Проблемите с мафията ни (политическата и икономическа) няма да коментирам, отдавна съм за гласуване с 5.45мм и 7.62мм бюлетини. Доказали са ефективността си, и че решават генерално повечето от проблемите, които имаме в България.

    Но, идеята, че в Германия е по-добре отколкото тук, поне за програмисти, не е много вярна. Програмист с 4,000лв заплата в България има много по-голяма покупателна способност от негов Германски колега с 6,000 евро заплата.

    Да, определен тип стоки остават пропорционално по-скъпи.

    Но, фактът е, че мои приятели в Германия и Англия нямат автомобили, просто защото им режат главите с данъци. Факт е също, че качествена храна (не обикновените боклуци по магазините) в България се намира на значително по-ниски цени, отколкото в цяла Европа.

    Да не задълбавам прекалено много, но има за какво да се борим тук, и винаги ще има.

    Е, няма защо да се пънем за още 120,000 некадърни погромисти, индийците не можем да ги бием.

    Смятам, че е много по-добре вдигнем квалификацията на настоящите и бъдещи програмисти. Също, да вдигнем производителността на труда с поне един порядък, и не само на програмистите. Това ще донесе на целия народ неизмеримо повече ползи, и по-добро бъдеще.

  10. Сис

    С мнението на О^О съм съгласен.

  11. Реалист

    Не съм ИТ специалист, но мога да чета….Та като четох разбрах, че само в Германия се очаква в близките 5г. около 30 000 незаети работни места за ИТ специалисти. Та въпросът ми е…тези умни момчета..защо ще изберат България на Станишев, Доган и Борисов,…на мафията, посредствеността и продажните медии, а няма да отидат да работят в Германия ..в един друг свят на спокойствие и сигурност. В България е сигурно единствено…простотията, завистта, престъпността и ненаказуемостта на боклуците които ни управляват и ще ни управляват.

  12. Иван

    Тези с висок IQ така и така имат вече високи доходи, а тези с нисък IQ каквото и да ги правиш не можеш да ги направиш добри програмисти. А безработните са основно с нисък IQ.

  13. Сис

    Добри Божилов, на Вас не само Ви липсват аргументи, но Вие дори не сте се постарали да направите елементарно проучване на пазара на труда на ИТ специалисти. Българите в трудоспособна възраст са приблизително 2,5 млн. души, което вече означава, че ИТ специалистите трябва да съставляват 5% от всички работещи. Добре би звучало, но както са написали колегите, остава и да се намерят рентабилни проекти за тези хора. Грандомаснски са като цяло всякакви такива теории, как от някъде трябва да се появят вкупом квалифицирани кадри, че да тръгне икономиката. Едни ги чакат от чужбина, други си мечтаят за ИТ специалисти с по 3 000 лева заплати. Правилно е обяснил Борис какви са проектите, които се работят в България. Дори и сериозни играчи в аутсорсинга като HP, свалиха мизата в България и порнографията е пълна. Така, че дайте да си оправим това, което имаме и колеги като Хари да не работят за 500 лв, вместо да пишем глупости на килограм.

  14. Аз

    Не съм те нарекъл аз Велик Ум, ти сам така се наричаш! Доста далече си от там обаче! 🙂

  15. Добри Божилов

    Поспрете с негативизма и погледнете обективната истина. Не съм казал 1,2 милиона програмисти. Казах 120 хиляди. Наистина ли мислите, че сме толкова прост народ, че да не може 1,5% от населението му да станат програмисти. Ако исках да грандоманствам, щях да напиша не 20 милиарда нов БВП, а 200 милиарда нов БВП и да изведа необходимостта да обучим 1,2 милиона ИТ-та. И с това да постигнем стандарт по-висок от Лихтенщайн.

    Но разбира се, Великият ум, както правилно един ме е нарекъл, преценява обективно ситуацията. 120 хиляди ИТ-та са напълно възможни за държава със 7 милиона население. Биха били добра основа за изграждане на силна икономика.

    Не е забранено да се критикува, но е смешно, когато се прави без аргументи.

  16. Хари

    Как ги преброихте 30 000 работни места?
    В държавната администрация заплатата на един специалист започва от 400 лв. В частния сектор единствено програмистите вземат по 2000лв или повече. Понятието ИТ специалист не се изчерпва само с програмисти. Там работят и системни администратори, и консултанти, и внедрители, и сервизни специалисти, и търговци, и ред други приложни кадри. Програмистите са кът по цял свят, не само в България. За това и една част от читавите програмисти предпочитат да работят навън за няколко пъти по-високо заплащане от България. А защо никой не каже, че заплатата на един инженер, системен администратор или инсталатор в прилична българска фирма, може и да не стигне 1000 лв? Хайде, стига с тези митове и легенди, че компютърните специалисти едва ли не ходят по пари. Аз съм от провинцията и в момента тук се търсят няколко системни администратора за заплата от 500 лева.

  17. О^О

    Напълно ще се съглася с Борис.

    Програмистите поне в София взимаме достатъчно добри заплати. Аз лично не познавам човек, който да работи за под 2,000лв, като повечето са на над 3,000лв.

    Глупостите на тоя Божилов, обаче, са безумни. Програмист не се става за един ден. Всъщност, 80% от бранша е от под-посредствени програмисти. Ако бъдат увеличени бързо на 120,000, качеството ще падне изключително много, и проектите ще секнат.

    От друга страна, капацитетът на Българските фирми да намират проекти за изпълнение е ограничен и няма по вълшебен начин да потекат 5 пъти повече проекти насам. Факторите са изключително много, наличието на кадри е един от незначителните.

    Далеч по-съществен фактор е липсата на висококвалифицирани кадри с опит, теоретични и практически познания. Хора, които да водят проектите. Такива има по 1 на 500 в София, даже може би по-малко.

    Друг също толкова съществен фактор е, че повечето тукашни фирми са в пазарна ниша на безумно ниски цени и качество – такива проекти намират. Ако се увеличи рязко работната ръка, онези ще увеличат проектите като свалят още цените, т.е. ще изкарват още по-малко пари. Както се казва – продаваме на загуба, но компенсираме с оборот.

    Не знам на какви хапчета е този Божилов, но явно са много силни.

  18. Борис

    Заплатите на начинаещите програмисти в свестните фирми са поне 1500-2000лв. На старшите могат да са двойни, тройни или по-високи – дори така са двойно или тройно по-ниски от тези на запад, но не в заплатите е проблема.

    Този Божилов, обаче въобще не е наясно за какво става въпрос. Пише грандиозни глупости.
    Образованието отнема години и изисква добра мотивация, интерес към точните науки.

    В момента младежите в България нямат никакъв интерес нито към математиката нито към програмиранията (а са много свързани, но дори към едното няма интерес) – повечето намират тези неща за безсмислени, като и смятат или че трябва да им дават по 3000 за някаква нискоквалифицирана работа (което е невъзможно, разбира се) или че трябва да емигрират и отново да работят подобна нискоквалифицирана работа за каквато са си мечтали (но в друга страна) или да продават наркотици или нещо друго подобно.

    Няма откъде да се вземат 120 000 квалифицирани ИТ работници в България.
    Младежите се интересуват най-вече от други неща – няма да ги споменавам защото ще прозвучи банално, но е ясно какви са те….а безработните в по-напреднала възраст едва ли някога ще започнат да работят нещо, защото и те нямат никакво желание да се квалифицират, камо ли да се самоквалифицират….а работните места за нискоквалифицирани работници намаляват и такава е тенденцията в световен мащаб за в бъдеще.

  19. Аз

    пише* – извинявам се за грешката

  20. Аз

    Защо се връзвате? Това са бълнувания на “Великия Ум” Добри Божилов! Той обича да си ги пите такива “стратегии” измукани от пръстите! 🙂

  21. Иван

    mhm, ако наистина им плащаха по 2000- 3000 лева, местата нямаше да са празни. Аз работя в провинцията като ИТ сервизен инженер и заплатата ми е под 1000 лева.

  22. ИТ специалист

    Стига с тези глупости за ИТ специалистите и фантастичните им заплати. Единствено една част от програмистите вземат заплати над 1000- 1500 лв, всички останали специалисти в ИТ сектора са като останалите служители в тази държава. Бизнесът може да иска и да се нуждае, но важният въпрос е какво плаща за това. Докато се предлагат заплати по 500-600- 700 лв, местата ще стоят незаети и толкова.
    Някой велик анализатор като няма какво да напише и се хваща за ИТ специалистите, като свещена крава. Влезте в jobs.bg и вижте какво се търси за какви смешни пари под 1000 лв, особено в провинцията.

  23. граовец

    Гладна кокошка просо сънува… Стига с тези празни мечти. Който е искал да стане IT специалист е станал, а и ако толкова лесно се ставаше, нямаше да е толкова голямо търсенето на такива кадри в цял свят.

  24. ?

    Добрите ИТ-та могат да вземат добри пари, но истината е, че добрите са малко. Просто не от всеки може да стане добро ИТ, както не от всеки може да стане добър художник или добър музикант и т.н. Трябват си определени математически / логически заложби.

  25. Megatron

    Само че реално IT-тата в България масово (над 3/4 от всички) получават заплати под 1000 лева. А изискванията на фирмите нарастват с всеки ден – искат да говориш и програмираш на 3-4 езика, да боравиш с различни ОС и софтуери, да имаш сертификати и т.н. .. срещу “Отличното заплащане” … от 800 лева… Само мажат очите на хората със сухи статистики без реални данни.

  26. mhm

    4 000 000 000 (4 милиарда)лв/ 30 000 човека = 133 333лв бря, тия хора по 10 хиляди БВП на месец ли правят, а им плащате само по 2-3 хиляди

Коментар