Предстоят мащабни изяви в „деня за безопасен интернет”

Десетки училища и организации в страната ще отбележат Деня за безопасен интернет

Десетки училища и организации в страната ще отбележат Деня за безопасен интернет

На 11 февруари светът ще отбележи Деня за безопасен интернет – една инициатива на Европейската комисия, която с годините излезе извън рамките на Европа, за да обхване над 100 държави на всички континенти.

Координатор на събитията е европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe чрез своите членове-национални центрове за безопасен интернет.  Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) ще подкрепи информационно Деня за безопасен интернет, като го включи в проекта „Е-skills for jobs 2014”.

Проектът се реализира от европейската ИТ асоциация Digital Europe и EuropeanSchoolnet, като изпълнител за България е БАИТ. Това е проект, който цели да насърчи развитието на електронните умения на младите хора, в това число и умението да се предпазват в онлайн среда, уточниха от асоциацията.

Централното събитие в Деня за безопасен интернет ще се състои в Дома на Европа в София под мотото „Заедно за по-добър интернет” и с подкрепата на представителството на ЕК в България. Ще бъдат изложени стотици детски рисунки от начални училища в страната на тема: „Героят си ти в интернет”. Над 80 ученици от средни училища в София и други градове ще бъдат основните участници.

Сценарият на събитието е подготвен с помощта на ученици от младежките панели към Центъра за безопасен интернет и от делегатите на миналогодишния ТийНет парламент, който в Деня за безопасен интернет през 2013 г. прие на заседание в Народното събрание Харта на онлайн правата и отговорностите на младите хора.

Участниците ще видят няколко кратки презентации на свои връстница, с които ще бъде открита дискусия как можем заедно да направим интернет по-полезно и безопасно място. Специален презентатор на събитието ще бъде Димитър Ганчев от Интернет общество-България, който ще разкаже за първата група пионери на интернет в България още преди световната мрежа да получи названието си.

Дискусията ще се предава на живо в интернет и в нея ще могат да участват дистанционно с въпроси и коментари млади хора от цялата страна благодарение на Kabinata.com. Денят ще завърши с музикална част с участието на Good Music Society и ученическите банди Maverick и Tune UP от няколко столични гимназии.

Редица членове на Обществения съвет за безопасен интернет планират паралелни дейности в подкрепа на Деня. Трите мобилни оператора, например, ще изпратят кратки съобщения до частните си клиенти. Глобул традиционно провежда и ежегодна комуникационна кампания, посветена на рисковете в интернет.

Държавната агенция за закрила на детето и експерти на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще представят на свои щандове инициативи, свързани с повишаване на интернет грамотността и безопасността  на децата и младите хора. Десетки училища и организации в страната също ще отбележат Деня за безопасен интернет.

Коментар