Wi-Fi мрежите в Сочи са несигурни, твърди NBC

Посетителите на олимпиадата в Сочи могат да бъдат изложение на всевъзможни хакерски инвазии, докато си пият кафето

Посетителите на олимпиадата в Сочи могат да бъдат изложени на всевъзможни хакерски инвазии, докато си пият кафето

Телевизионният канал NBC предупреди американците, които планират да посетят олимпиадата в Сочи, че публичните Wi-Fi мрежи в Русия крият рискове.

В предаване, озаглавено „Руска рулетка”, водещият съветва своите сънародници да се ограничат в използването на Wi-Fi мрежи или да изтрият всички конфиденциални данни от устройствата си.

Твърди се, че руските хакери са един от най-добрите професионалисти в света и могат да създадат сериозни проблеми за туристите по време на олимпиадата.

Първото нещо, което прави един турист, когато пристигне на местоназначението, е да включи електронните си джаджи – същото биха направили и посетителите на аерогарата в Сочи. Но ако включите смартфона си, докато чакате своя багаж, вече е твърде късно да се тревожите за сигурността на данните, се посочва в репортажа.

Журналист на NBC е тествал сигурността на територията на Русия заедно с експерт от Trend Micro, като още в първото кафене с Wi-Fi е засечена хакерска атака. Атакуващите дори изпратили имейл на журналиста със съобщение „Привет! Добро пожаловать в Сочи!”. След отваряне на писмото, компютърът бил превзет от хакерите, като в рамките на 24 часа те получили достъп и до втория компютър.

Посетителите на олимпиадата в Сочи могат да бъдат изложени на всевъзможни хакерски инвазии – например, насочване към мошенически сайтове за продажба на билети, предупреждава NBC.

Принципно, публичните Wi-Fi мрежи в Сочи не се различават в сигурността от американските – те използват същите протоколи и методи за оторизация. Във вкяко кафене обаче може да се намира киберпрестъпник, който с помощта на специален софтуер да прихваща информация и да заразява чуждите компютри.

Защитата от хакери изисква спазване на прости правила: не отваряйте имейли от непознати, не следвайте подозрителни връзки и обновявайте редовно антивирусния си софтуер.

Освен това трябва да се използва защитена връзка при работа през публични Wi-Fi мрежи, а при извършване на финансови операции – и решение за защита на канала от типа VPN.

Коментари по темата: „Wi-Fi мрежите в Сочи са несигурни, твърди NBC”

добавете коментар...

  1. Alex

    Ето го и самото видео:
    “http://www.nbcnews.com/watch/nightly-news/hacked-within-minutes-sochi-visitors-face-internet-minefield-137647171983”

    Още нещо интересно по темата – To Merrillville or Sochi: How Dangerous is it to travel?
    “https://isc.sans.edu/diary/To+Merrillville+or+Sochi%3A+How+Dangerous+is+it+to+travel%3F/17579”

  2. (o:

    Оказа се, че “доказателствата” им са смешни – сами свалят и потвърждават инсталацията на malware. Но твърдят, че това по вълшебен начин ставало само.

  3. Българин

    Е естествено, че така ще кажат. Все пак американците бойкотират най-много тази олимпиада. Търсете в youtube “sochi opening ceremony” и вижте какви глупости ще ви се покажат.

Коментар