Военните поръчаха на IBM самоунищожаващи се чипове

Разрушаване на стъклената подложка ще превръща чипа в силициев боклук

Разрушаване на стъклената подложка ще превръща чипа в силициев боклук

IBM получи солидна поръчка от Агенцията за перспективни разработки DARPA към Министерство на отбраната на САЩ. Синият гигант има за задача да проектира чипове, които могат да се унищожават сами при необходимост.

Физическото самоунищожение на чиповете ще става след подаване на радиосигнал, съобщи The Register. Подобни чипове ще се използват само за военни нужди – когато техниката попадне в ръцете на врага, военните ще издават команда за самоунищожение на чипа.

Разрушаването ще започва от стъклената подложка, като в резултат на това чипът ще се превръща в силициев боклук. Засега не е известно какъв импулс ще активира процеса на самоунищожение на чипа и едва ли подобна информация ще бъде оповестена, предвид конфиденциалния характер на разработката.

Договорът на IBM с военните е на стойност 3,4 милиона долара. По-рано DARPA се договори с британската компания BAE за разработка на т.нар. разтворими датчици и ще финансира проекта с 4,5 млн. долара.

И двата договора са сключени в рамките на инициативата VARP – унищожаване на програмируеми ресурси. Планът предвижда създаване на електронни системи, които могат да се самоунищожават при определени обстоятелства.

Коментари по темата: „Военните поръчаха на IBM самоунищожаващи се чипове”

добавете коментар...

 1. ще купувате кяде ще ходите

  и енес е така
  в климатика програматя на платката сед опр период пуска 120% мошност и двигатела след няколко часа работа спира
  700 лв за ремонт и програмяата пак ще му пусне 120% мошност
  или
  нов

 2. :=>

  Много полезна функционалност с много приложения.
  Майкрософт ще се пукнат от кеф – компютрите да се повреждат щом изтече софтуерния лиценз или срока на поддръжка.

  Как само щяха да си решат лесно проблема с упоритото ползване на Windows XP.
  Пускат в Windows Updates – обновление, което чупи всичко и после нов компютър с преинсталиран нов виндуус 8 или 9.

 3. xaxaxa

  Релното приложение изобщо не е глупаво. Ще продават тази техника на измислени държави като България използвайки високото ниво на корупция. Така всички печелят по веригата. После пращат сигнал да им изгорят чиповете-като изтече гаранцията и пак наново…

 4. Anonymous

  По голяма идиотия единствено може да сътвори Буш Младши

 5. Хе

  И каква е гаранцията, че врагът няма да се добере до този радиосигнал и да унищожи компютрите на военните още докато са в офисите им? 🙂

Коментар