Нулиране на паролата за Windows от Linux

Ако достъпът ви до Windows e блокиран, инструментът ntpasswd може да раши проблема, като нулира паролата

Ако достъпът ви до Windows e блокиран, инструментът ntpasswd може да рeши проблема, като нулира паролата

Ако работите с Windows и достъпът ви бъде блокиран, на помощ идва… Linux. Става въпрос за инструмент, наречен ntpasswd, който може да се опише като офлайн редактор на NT пароли и регистри.

ntpasswd се използва за нулиране на паролата на всеки потребител с валиден акаунт в Windows. Хубавото на програмата е, че работи с всяка система от NT3.5 нагоре, дори с Windows 8.1. Създателят й твърди, че тя работи също с 64-битови архитектури и сървърни версии на Windows като 2003, 2008, 2012.

Windows съхранява информацията за потребителите, вкл. кодирани версии на паролите, във файл, наречен „sam” и разположен обикновено в папка \windows\system32\config. Tози файл е част от регистъра, в двоичен формат и труден за достъп. Инструментът ntpasswd се справя именно с тази задача.

Програмата работи напълно автоматично, но документацията трябва да се прочете внимателно, защото има риск от увреждане на системата. Инструментът се доставя под формата на „имидж”, който може да се запише на CD или на USB флашка. Трябва да изключите Windows компютъра и да го заредите от носителя с ntpasswd, за да нулирате администраторската парола.

Разработчикът предлага също сорс кода и бинарни файлове на ntpasswd за използване на програмата за други цели от опитни потребители.

Коментари по темата: „Нулиране на паролата за Windows от Linux”

добавете коментар...

  1. Ванката

    Какво става, когато автентификацията на потребител и парола не е локално, а онлайн на друга машина – нищо не сработва?

    Какво ако е пусната опцията за криптиране във файловата система? – пяк нищо още по-голямо мазало ако се промени или изтрие SID на потребителя.

  2. Vasko

    от години може с едно Portable Ubuntu да се прави това…

  3. Anonymous

    sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

Коментар