Полярни изследователи пренаписаха историята

Бен и Тарка споделяха пътуването в своя блог чрез ултрабуци Vaio с процесор Intel Core

Бен и Тарка споделяха пътуването в своя блог чрез ултрабуци Vaio с процесор Intel Core

Британските полярни изследователи Бен Сондърс и Тарка Л’Херпиниере пренаписаха историята, завършвайки злополучното пътешествие на експедицията Terra Nova на капитан Робърт Фалкън Скот.

След като предприемат трудния преход от 1795 мили през негостоприемния пейзаж на Антарктика до Южния полюс и обратно, Бен и Тарка поставиха световен рекорд за най-дълга полярна експедиция без помощта на машини. Мисията им, продължила 105 дни, приключи в петък,7 февруари.

Бен и Тарка теглиха шейни, които първоначално бяха с общо тегло от почти 200 килограма всяка и изминаваха средно на ден по 17 мили при ниски температури, понякога дори стигащи до -46 градуса по Целзий, и студен вятър.

„Пътуването изисква чутовни усилия, то тества границите на нашите тела и умове всеки ден. Понякога ние се озовавахме в бедствено положение на силен студ, вятър и висока надморска височина на плато, с отслабени сили поради намалени дажби и по-близо до ръба на оцеляването, отколкото аз някога съм очаквал това пътуване да ни подложи. В този момент, двамата с Тарка изпитвахме едновременно комбинация от страхопочитание и дълбоко уважение към издръжливостта, упоритостта и силата на духа на капитан Скот и неговия екип, преди повече от век”, споделя Бен Сондърс.

Капитан Скот и хората му са загинали, след като изминали почти 1600 мили. Техният подвиг никога не е бил надминат в продължение на цели 100 години, до днес. Intel и Land Rover са съвместни партньори на успешната експедиция на Бен и Тарка.

Двете компании имат важна роля в улесняването на експедицията. Land Rover подпомага Бен в обучението му, който го е отвело на много недостъпни места из цяла Великобритания, Европа и Гренландия, а Intel осигурява ултрабуци, захранвани с 4-то поколение Intel Core процесори, които позволяват на Бен и Тарка да споделят пътуването си със света в ежедневния си блог.

Intel подложи своята технология на изпитания в продължение на няколко седмици преди заминаването на Бен и Тарка, като замразяваше ултрабуците си при температури от -40 градуса по Целзий.

Коментар