Осмо поколение Core процесори подсилват ултрабуците

Intel представи икономични и производителни мобилни процесори от осмо поколение

Intel разкри пълните характеристики на осмо поколение мобилни процесори Core – серии U (Whiskey Lake) и Y (Amber Lake), предназначени за използване в ултрабук компютри. Новите чипове са оптимизирани за тънки и леки ноутбуци с висока производителност и дълго време за автономна работа.

И двете линии се отличават с понижена енергийна консумация. Според твърденията на Intel, U-серията Whiskey Lake с TDP до 15 вата осигурява с 10% по-висока производителност, в сравнение със съществуващите модели Kaby Lake Refresh. Ултрабук с такъв процесор ще може да работи до 19 часа на батерия.

Y-серията Amber Lake с до 5 вата TFP включва първите свръх-енергоефективни процесори Core от осмо поколение. Те влизат в семейството Core m, където ще заменят чиповете Kaby Lake, излезли през 2016 г. На тяхна база производителите на компютри ще предлагат таблети с дебелина под 7 мм и тегло около 450 грама.

Освен с по-висока производителност и дълго време за автономна работа, новите процесори се отличават и с поддръжка на гигабитов Wi-Fi, като в това отношение са единствени в портфолиото на Intel.

Всички нови U-процесори (3 модела с 2 и 4 ядра и тактови честоти от 1,6GHz до 4,6GHz) имат интегрирана графика UHD 620, подобно на своите предшественици Kaby Lake-U. В серията Amber Lake-Y влизат 3 модела с по 2 ядра и тактови честоти от 1,1 до 4,2GHz.

Първите ноутбуци и таблети с процесори Whiskey Lake и Amber Lake се очаква да бъдат представени на започващото тази седмица изложение IFA 2018 в Берлин.

Коментари по темата: „Осмо поколение Core процесори подсилват ултрабуците”

добавете коментар...

  1. Петар

    Най-важното което ни вълнува го НЯМА какво става с хардуерните дефекти и уязвимости като Meltdown & Spectre за които ни лъжат само с разни софтуерни кръпки които не решават проблема?

  2. Rotor

    Ползването на същият графияен модул е доста притеснителна тенденция – “едно си баба знае едно си бае”. Реално не се предлага нищо революционно, а просто поредната оптимизация. Необходимостта от средно ниво графика, автоматично налага употребата на дискретна такава и всички предимства от ниската консумация се губят.

Коментар