Китайски стартъпи поглъщат половината AI инвестиции

Стартиращи китайски компании, работещи в сферата на изкуствения интелект, са привлекли през 2017 г. инвестиции в размер на близо 5 млрд. долара и изпреварват по този показател американските си конкуренти, по данни на ABI Research.

Общият обем на инвестициите в AI стартъпи по целия свят бележи ръст от 150% през миналата година, достигайки 10,7 млрд. долара, в сравнение с 4 млрд. долара през 2016 г., сочи анализът. Но докато стартъпите от САЩ са привлекли 4,4 млрд. долара в 155 инвестиционни проекта, 19 инвеститори са вложили в китайски AI стартъпи сумата от 4,9 млрд. долара.

Според ABI, числата показват, че инвеститорите вярват в китайските стартъпи, в техните бизнес стратегии и пазарния им потенциал. Освен това анализаторите изтъкват подкрепата на AI проектите от страна на правителството, което допълнително стимулира инвеститорите да влагат пари в китайски стартъпи.

Най-голямо финансиране – над 3 млрд. долара – е получила през миналата година компанията Beijing Bytedance Technology Co Ltd., която разработва агрегатор за новини Jinri Toutiao и е популярна сред китайските младежи с музикалната видеоуслуга Douyin.

В центъра на вниманието се стартъпите, работещи в сферата на технологиите за разпознаване на лица. Така например, китайските компании SenseTime и Face++ са привлекли значителни средства, благодарение на внедрените свои разработки в полицията, операторите на платежни системи и интернет магазините.

Китайските AI стартъпи се занимават не само със софтуер, но и активно разработват чипове за изкуствен интелект. Компаниите Cambricon Technologies и Horizon Robotics, например, са привлекли финансиране в размер на 100 млн. долара, за да проектират и произвеждат специализирани чипсети за AI системи за компютърно зрение.

Властите в Китай всячески подкрепят разработките на чипове. Правителството иска да намали своята зависимост от вноса на полупроводникови продукти, а технологиите на Cambricon Technologies и Horizon Robotics се считат за особено перспективни. Патентованият чипсет на Cambricon вече се използва в смартфоните на Huawei, докато Horizon Robotics работи активно над технологии за машинно зрение за нуждите на автомобилната индустрия.

Коментар