Intel може да купи бизнеса с чипове на IBM

Intel може да се сдобие със скъпи производствени активи на IBM

Intel може да се сдобие със скъпи производствени активи на IBM

След като се раздели с производството на персонални компютри и сървъри, IBM може да продаде и бизнеса си с чипове. Кандидат купувач е процесорният гигант Intel.

В момента IBM разполага с два завода за чипове – в Ийст Фишкил, Ню Йорк и Бърлингтън, Върмонт. Всичко от PowerPC процесорите до комуникационните устройства на база SiGe (силиций-германий) се произвеждат в тях.

Компанията има солидна инфраструктура, персонал и скъпа собственост, което стеснява кръга от потенциални купувачи. Според китайския MyDrivers.com, две компании – Intel и TSMC – са възможни участници в сделката.

По-вероятно е Intel да купи чип бизнеса на IBM. Слуховете се подхранват от мълчанието по въпроса от страна на процесорния гигант, базиран в Санта Клара, докато тайванската TSMC отрече каквито и да е планове да купува заводи от IBM.

Не е изключено в преговорите да се намеси и Globafoundries – компания, която беше създадена след преобразувания в AMD, довели до обособяване на отделна компания за производство на чипове. Самата IBM може да оферира заводите си на Globafoundries.

Шансовете Intel да купи чип бизнеса на IBM се подсилват и от факта, че компанията планира да се заеме и с производство на процесори по поръчка, а не само на собствените й разработки. Покупката на заводите на IBM би се вписала в този план на Intel.

Коментар