ИТ планът на Путин: киборги и интернет от ново поколение

Руското правителство публикува списък с 16 приоритетни научни задачи за периода до 2030 г., сред които изпъкват разработката на киборги и интернет от следващо поколение.

Планът е изготвен от водещите научни организации в страната, заедно с експерти от администрацията на президента Владимир Путин. С изпълнение на задачите ще се заемат федералните центрове за колективно използване на научно оборудване, съобщи CNews.ru.

Документът има обем от 70 страници и е разделен на седем глави. Ключова за ИТ развитието на страната е глава първа, в която сред приоритетите е посочена разработката на киберорганични системи (киборги) – имат се предвид хибридни, биоподобни и изкуствени биологически материали, структури и системи, вкл. медицинско оборудване, както и интелигентни технически системи, устройства и компоненти, вкл. невроморфни.

Говори се също за разработка на интерфейс „мозък-машина”, биологични изчислителни системи и роботи. В това направление влизат също изкуствени тъкани и органи за медицински цели.

Ключова точка в плана е развитието на интернет в страната. В документа се изтъква нуждата от създаване на изчислителна среда, предназначена за решаване на сложни приложни проблеми.

Загатва се за интернет от ново поколение и решения за сигурност на националното информационно пространство. Същността на тези разработки обаче не е конкретизирана.

Сред ИТ приоритетите попада и създаването на ресурси от нов тип, наред с повишаването на интензивността на използване на съществуващите изчислителни, мрежови и информационни ресурси.

Документът е съставен на базата на над 770 предложения от федералните власти, научните организации, предприятията, ВУЗ-овете и бизнеса. Освен в областта на ИТ планът съдържа приоритети за медицината, биотехнологиите, астрономията, енергетиката, химията.

Към момента в Русия съществуват над 300 центъра за колективно използване на научно оборудване, създадени основно на базата на ВУЗ-ове и научни организации. Приоритетите не се явяват пряка правителствена намеса в дейността на центровете, а опит да се даде тласък и посока на работата им.

Коментари по темата: „ИТ планът на Путин: киборги и интернет от ново поколение”

добавете коментар...

  1. BG

    Samo da vmetna kum napisanoto na Vankata.Istina e tova koeto pushesh.Miliarderite kouto sutvoriha svetovnite voini i segashnite konflikti i krizi imat za cel da namalqt chovechestvoto do zlaten miliard.7 miliarda sme sega na zemqta.

  2. :o)

    Наистина ли смятате че световната сила в шпионажа Русия ще разпространява публично РЕАЛНИТЕ СИ ПЛАНОВЕ за развитие на ИТ? 🙂
    Това е просто едно хубаво популистко докладче в което се говори какво щяло да бъде, но никъде няма разписани срокове кое кога ще се случи и санкции ако не се…

    Колкото до първия коментар на Ванката,

    Човек поинтересувай се малко от Сателитна техника и виж дали Русия е убила своите космически програми и проекти 😉

  3. бат Илия

    Малко за да поскрият срама от незавършените още строителни работи по олимпиадата и хотелските стаи с надпис подканящ гостите да не хвърлят тоалетната хартия в тоалетната, а в кошчета Путин се изтъпанва я някой звяр в клетка да пребори, я по стар комунистически обичай някое обещание да даде. Обещаният пари не струват, това поне са ги учили в руското АОНСУ. Другарки и другари през 2030 на всяко домакинство по един киборг, безплатен интернет, самолет, две крави със синджирите и каруца с гуми от ВАЗ. Пък дотогава я ме има, я ме няма, я някой ще си спомня какво съм казал, я не.

  4. Ванката

    Проблема не е просто и само в подслушването и опитите за контрол и промивка на мозъците на обикновените хора.

    Има и много по тежки последици за науката и техническия прогрес. САЩ не са по-добри и по-свестни от феодална Русия.

    Проблема е наливане и прахосване на пари за всичко друго, но не и за истинска наука – ние (Светът) като цяло изоставаме с векове в развитието си, заради някакви си интелектуално ограничени чичковци с много пари, чийто бизнес е застрашен от нововъведения и високи технологии. Вместо да помагат те вредят насочват технологиите само в тяхна полза – щом не могат да избичат пари за себе си от дадена технология – то те я унищожават.

    Пределно ясно е компания X инвестира средства в технологии за лична изгода. Няма значение дали това е боклук или не.

    Трябва да има средства и условия за истинска свободна наука, свобода на знанията, отворени стандарти и технологии.

  5. ккл

    Няма само сащ да подслушват, я

  6. Ванката

    Страшно става, когато държава с умствено ограничени феодални мулти милиардери се опитват да правят неща от които нищо не разбират. Нищо добро не може да се очаква от дебили и идиоти размахващи купени високо технологични играчки.

    Те си убиха своите космически програми и проекти, а тръгнали сега към ИТ и Интернет от ново поколение с което да шпионират всички хора – големи иновации няма що! Важното е мислете иновативно дайте компютър на една мечка да слезе от дървото и да видим ще стане ли човек.

Коментар