Google и Foxconn може да роботизират производството

andy rubin - ins

Анди Рубин вероятно мечтае да създаде операционна система за роботи, която да бъде влиятелна като Android при мобилните устройства

Не са тайна плановете на Foxconn, един от най-големите производители на ИТ продукти в света, да роботизира в голяма степен операциите в заводите си. Твърдеше се, че компанията ще внедри 1 милион робота, заради поскъпването на човешкия труд и зачестилите инциденти с нейни работници, но този план все още не е реализиран.

Освен че е основен партньор на Apple, тайванският производител изпълнява поръчки и на други ИТ гиганти като Acer, Cisco, Dell, HP, Intel, Microsoft и дори Google. Наскоро се е състояла поредна среща между шефа на Foxconn Тери Гоу и бившия мениджър на проекта Android – Анди Рубин, който в момента оглавява дъщерна компания за роботи на Google.

Двамата са обсъждали възможности за внедряване на работи и разработка на специална операционна система за управление на производствените машини – подобно на Android за мобилните устройства, твърди Уол Стрийт Джърнъл.

Сътрудничеството между Google и Foxconn в областта на роботите датира от началото на 2013 г. В момента интернет гигантът проучва възможностите за участие в проекти за автоматизация на производството и дори планира да конкурира Amazon в търговията на дребно, пише appleinsider.com.

Твърди се, че Анди Рубин е поискал от Тери Гоу помощ за интеграция на технологиите от множество фирми, които влизат в оглавяваното от него подразделение за роботи. През 2013 г. Google придоби 8 компании, специализирани в технологиите за роботи, вкл. Boston Dynamics, която създаде четириногия военен робот BigDog по поръчка на DARPA.

Към момента информацията за дейността на ръководената от Анди Рубин компания за роботи е изключително оскъдна. Партньорството с Foxconn също е на много ранен етап, за да се говори за конкретни планове. Може да се предполага обаче, че производствената база на Foxconn би била идеален полигон за проверка на иновативни идеи на Google в областта на роботите.

Подобно сътрудничество несъмнено ще бъде от полза и за Foxconn. С помощта на технологиите на Google, тайванската компания може да направи решителна крачка към целта си да роботизира напълно производството на електронни устройства.

Коментар