Google ще ускори оптичния интернет до 10Gbps

Google обеща да осигури 10-гигабитов интернет в рамките на три години

Google обеща да осигури 10-гигабитов интернет в рамките на три години

Google пусна неотдавна бърз интернет достъп по оптика в някои американки градове. Сега компанията работи по увеличаване на скоростта на услугата си Google Fiber.

Новата технология ще осигури скорост за предаване на данни 10 гигабита в секунда, която е десет пъти по-висока от предлаганата в момента от Google Fiber и хиляди пъти от средната за САЩ.

Google иска да осигури по-стабилна връзка за приложения, които генерират голям трафик, коментира Патрик Пичет, финансов директор на компанията, по време на конференция „Goldman Sachs Technology and Internet”. „Както винаги, Google иска да бъде с една стъпка пред всички и вместо да чака другите компании да създадат определен продукт, влага усилия и се опитва да го изгради”, допълва Пичет.

„Високоскоростният интернет може да дойде през следващото десетилетие. Но защо да чакаме, когато Google може да го направи достъпен в рамките на три години?”, пита риторично той.

Разбира се, не всеки ще има нужда от толкова висока скорост, тъй като повечето домакинства се справят и с по-бавен интернет. За някои потребители са предостатъчни и 100 мегабита в секунда са предостатъчни, за да прегледат е-пощата си и новините онлайн.

Интернет от порядъка на 10 Gbps ще е необходим в близко бъдеще, за да поеме огромния трафик на аудио и видео, облачни услуги, видео чат, тежки софтуерни ъпдейти и онлайн игри. С навлизане на формата 4K, хората ще се нуждаят дори от още по-бързи връзки, въпреки че кодирането в YouTube ще намали времето за зареждане на видео.

Коментари по темата: „Google ще ускори оптичния интернет до 10Gbps”

добавете коментар...

  1. Петър

    Разбира се, не всеки ще има нужда от толкова висока скорост – просто телевизията и порно индустрията правят сериозна инвестиция да зомбират по-ефективно мозъците на хората.

Коментар