Таванът в таксите за картови плащания не се приема добре

Потребителите в Европа се страхуват, че законодателните мерки на ЕС по отношение на плащанията ще направят ползването на банкови карти по-скъпо и по-трудно, сочи проучване на IPSOS.

Според анкетата, поръчана от MasterCard, двама на всеки трима потребители вярват, че предложенията да се наложи таван на таксите за обмен биха влошили използването на банкови карти за тях, а 8 на всеки 10 души не очакват, че търговците ще прехвърлят каквито и да било спестени от разходи пари чрез по-ниски цени.

По-рано Европейската комисия предложи таван на обменните такси (приносът на търговците към системата за електронни плащания) и серия от мерки, които биха имали сериозен ефект върху употребата на разплащателни карти.

Според резултатите от изследването, 65% от потребителите се страхуват, че фиксираният таван на таксите за обмен ще влоши положението им по отношение на използването на карти. Още по-висок процент (82%) вярват, че търговците няма да прехвърлят никакви спестени от подобно намаление пари като принос към разходите по системата за електронни плащания.

MasterCard също смята, че предложените тавани ще увеличат разходите по картите за потребителите. Тези опасения се базират на реалния опит от държави като Испания, където приетите закони за въвеждане на таван на обменни такси доведоха до увеличение на таксите за картодържателите с повече от 50%.

Няма никакво доказателство, че търговците са прехвърлили спестените средства към по-ниски цени. Също така липсват каквито и да било аргументи да има еднакви фиксирани такси в над 30 държави, където пазарните условия значително се различават.

„Не е ясно как еднаквият подход към въвеждането на таван на трансграничните и местни обменни такси на очевидно произволни нива може да бъде оправдан. Това не е теоретичен въпрос, а се базира на доказателства от държави като Испания, където обменните такси бяха изкуствено намалени и потребителите платиха голямата сметка”, коментира Хавиер Перес, президент на MasterCard Европа.

Проучването също показва, че потребителите са особено критични към бъдещ закон, който ще даде право на търговците да решават точно кои карти ще приемат и кои не. Нарушаването на т.нар. правило за уважение на всички карти (Honour All Cards Rule) ще ги лиши от най-важната характеристика, която търсят в разплащателните карти, а именно сигурността, че могат да ги използват навсякъде по света.

Осем от всеки десет (77%) потребители в Европа заявяват, че тази мярка ще влоши използването на банкови карти за тях. Също така, 60% се опасяват, че предложенията да има различни лога на една и съща карта, ще има отрицателно влияние върху потребителите.

Коментари по темата: „Таванът в таксите за картови плащания не се приема добре”

добавете коментар...

  1. Юзер

    Това, което правят всички банки да правиш пари от парите тоест от нищото.
    Няма измислена по-злодейска и мошеническа система от тази на банките.

  2. Мдааа

    Хахаха – личи си кой е правил проучването! 🙂

Коментар