Microsoft може да отвори Windows за Android програми

Идеята за пускане на Android приложения в среда Windows има смисъл за Microsoft, доколкото може да помогне на компанията да задържи потребителите в своята екосистема и да привлече към нея нови

Идеята за пускане на Android приложения в Windows може да помогне на Microsoft да задържи потребителите в своята екосистема

Microsoft разглежда сериозно възможността за пускане на Android приложения от собствените й операционни системи Windows и Windows Phone, според източници, запознати отблизо с дейността на компанията.

Част от ръководството на Microsoft поддържа идеята за поместване на програми за конкурентната платформа Android в онлайн магазина за Windows и Windows Phone, твърди The Verge. Други мениджъри обаче се опасявали, че подобен ход ще доведе до унищожение на Windows.

Разногласията по този въпрос са като червена лампа за Microsoft. Компанията трябва да бъде изключително внимателна, преди да предприеме подобна радикална стъпка, от която може да зависи бъдещето й. Идеята за пускане на Android приложения в среда Windows има смисъл за Microsoft, доколкото може да помогне на компанията да задържи потребителите в своята екосистема и да привлече към нея нови клиенти, изтъквайки факта, че те ще имат достъп до популярни приложения от най-популярната платформа, коментира The Vegre.

Засега няма информация как технически може да се реализира подобна функционалност в Windows. В момента потребителите на Windows могат да пускат на своите компютри приложения за Android, като инсталират емулатор на Android, в частност BlueStacks, който е най-популярен.

BlueStacks се радва на широка поддръжка от индустрията, вкл. от Intel, AMD и Qualcomm. Производители на компютри като тайванската Asus дори предлагат машини с предварително инсталиран емулатор Bluestacks. Очевидно обаче, ако Windows се отвори към Android, решението трябва да бъде изключително лесно за крайните потребители, за да бъде възприето масово.

Някои анализатори отиват още по-далеч в прогнозите си, твърдейки, че Microsoft може да се откаже от мобилната платформа Windows Phone и да създаде клон на Android. Но предвид строгия контрол, който упражнява Google над Android, подобно решение ще лиши клонинга на Microsoft от ключови предимства, свързани с екосистемата на Google.

Същевременно, Nokia, основният производител на Windows Phone устройства, се очаква да представи в края на февруари своя първи Android смартфон. Microsoft пък натиска тайванската HTC да започне да инсталира Windows Phone като втора ОС на смартфоните с Android.

Тези факти ясно показват, че Microsoft изпитва трудности в привличането на разработчици на приложения за своята платформа. По данни на Gartner, делът на Windows Phone на световния пазар за смартфони през миналата година е едва 3,2%, формиран от продажби на 30,8 млн. устройства, което е пет пъти по-малко от най-близкия конкурент – Apple.

Коментар