Microsoft ще свали със 70% цената на Windows 8.1

Производителите на бюджетни РС и таблети ще купуват лицензи за Windows 8 по 15 долара

Производителите на бюджетни РС и таблети ще купуват лицензи за Windows 8.1 само за 15 долара

Microsoft ще свали рязко цената на Windows 8.1 за производителите на евтини РС и таблети, за да се противопостави на настъплението на хромбуците.

В момента повечето OEM производители на РС и таблети на цени под $250 плащат по 50 долара за лиценз на Windows 8.1 Скоро обаче цената на лиценза ще падне до $15 за брой, твърди Блумбърг, позовавайки се на източници, запознати отблизо със ситуацията в Редмънт.

Отстъпката ще важи за всички типове и размери бюджетни компютърни устройства, съвместими с версия 8.1 на Windows. Освен това ще отпадне задължителната сертификация, която дава право за използване на логото на Microsoft, за Windows устройства на цени под $250 на дребно. Microsoft ще премахне също изискването за монтиране на сензорни екрани в бюджетните устройства (на цени под $250).

Намалявайки със 70% цената на лиценза за Windows 8.1, софтуерната корпорация се надява да засили позициите си в условия на изострена конкуренция с iOS, Android и Chrome OS. Новоназначеният CEO Сатя Надела заяви наскоро, че Microsoft трябва да вложи максимални усилия в разработката и пускането на пазара на нови Windows устройства.

По непотвърдена официално информация, Microsoft възнамерява да осигури поддръжка на Android приложения в среда Windows Phone. Така нейните потребители ще получат достъп до най-голямата мобилна екосистема в света – Android държи около 78,4% от пазара на смартфони, докато Windows Phone има дял от 3,2%.

Досега, през първите 15 месеца откакто е на пазара, Windows 8.1 може да се похвали с 200 милиона продадени лиценза. По данни на NetMarketShare за януари, 10,6% от компютрите в света работят с Windows 8/8.1, докато Windows 7 има дял 47,48%, а 12-годишната Windows XP държи 29,23%.

Коментари по темата: „Microsoft ще свали със 70% цената на Windows 8.1”

добавете коментар...

  1. Lubuntu User

    Хаха, и безпари да ми я дават тая боза не бих я взел 😀

  2. 007

    Hehe, колкото и да ги свали – тия на конкуренцията са безплатни

Коментар