Устройство за ЕКГ ще ни идентифицира

Numi се състои от електронна гривна и специално приложение, което се инсталира на компютъра или мобилното устройство

Numi се състои от електронна гривна и специално приложение, което се инсталира на компютъра или мобилното устройство

Канадската компания Bionym създаде устройство, способно да идентифицира хора по техните електрокардиограми (ЕКГ). Nymi е изпълнено във вид на гривна и може да де използва като биометричен ключ за достъп до РС и мобилни устройства.

В научните среди отдавна се счита, че сърдечният ритъм е уникален за всеки човек и може да играе ролята на биометричен идентификатор. Ако формата на едно ЕКГ се подложи на машинен анализ, ще се проявят неговите уникални и постоянни особености, коментира Карл Мартин, генерален директор на Bionym.

Инженери на компанията заедно с учени от Университета на Торонто са изследвали ЕКГ-тата на 1000 души. Те доказват, че сърдечният ритъм идентифицира човека много по-точно, отколкото лицето и практически толкова точно, колкото пръстовият отпечатък. Като резултат от изследването е създаден електронният идентификатор Nymi.

Системата за идентифициране по ЕКГ се състои от електронна гривна и компютър, таблет или смартфон под управление на Android, iOS, Windows или Mac OS, с Bluetooth и специално приложение. Потребителят включва Bluetooth-а и слага гривната на едната си ръка, а след няколко секунди я прикача и към другата си ръка. Гривната изчита информацията от ЕКГ-то и я предава на приложението, което анализира формата и съставя шаблон на уникалните особености.

След тази процедура приложението ще може да сравнява записания шаблон на ЕКГ-то с реалния сърдечен ритъм на човека и при съвпадение да разрешава достъпа му до компютърни и мобилни устройства. Когато потребителят сложи гривната на едната ръка и я докосне с другата ръка, устройството изпраща сигнал към приложението и установява сесия за автентификация, която остава активна докато гривната е на ръката. При сваляне на гривната, сесията се прекратява.

Гривната черпи енергия от батерия, която се зарежда през USB интерфейс. Напълно заредена, батерията осигурява работа на устройството в продължение на две седмици, дори ако през цялото това време гривната се намира постоянно на ръката и поддържа сесия за автентификация.

Специалистите на Byonim твърдят, че автентификацията не зависи по никакъв начин от състоянието на сърцето в даден момент. Уникалните особености, които отличават сърдечния ритъм на всеки човек, не се променят при ускоряване на пулса, например в резултат на физически натоварвания.

Идентификацията по ЕКГ е трифакторна. Всеки път приложението определя и сравнява не само формата на ЕКГ, но и модела на гривната, както и устройството, на които ЕКГ-то е снето за първи път. Това прави трудна задачата на хакерите – за да пробият системата, те трябва да откраднат конкретната гривна и конкретният смартфон с приложението, за да се опитат да възпроизведат ЕКГ-то.

Във всяка гривна е вграден хардуер, който кодира и съхранява ключовете за автентификация. Тези ключове подписват всички данни, предавани между компютъра и гривната. Освен това предаваните данни се кодират, за да се избегне кражбата им по време на сесията.

Nymi има също вграден сензор за движение, способен да засича жестови команди. Те могат да се използват в различни сценарии – например в системи за автоматично отваряне на врати с движение на ръката. По подразбиране, устройството се доставя с определен набор от команди, но разработчикът може да добавя и нови. Nymi е достъпно за поръчка срещу 79 долара.

Коментар