Пул от таланти, работещи глобално, ще донесе успех на България

Най-успешната държава е тази, която може да създаде най-добрия пул от таланти, които да работят в глобалната икономика, заяви новият генерален директор на IBM България – Александър Раков.
“В съвременния глобално интегриран свят, все повече компании и институции реализират трайно конкурентно предимство, тъй като съумяват да използват по най-добрия начин натрупаното от тях познание. Това е и най-прекият път към икономика, базирана на знанието – чрез създаване, развитие и разгръщане на професионалистите – хората с умения и знания, посочи Раков на среща с медиите по повод 15-годишното лидерство на корпорацията в патентите.
По неговите думи, днес организациите от 20-ти век се заменят от много гъвкави компании с глобални ресурси, които не приемат себе си като мрежи. Самата природа на работата се променя, тъй като талантливите специалисти могат да работят по глобални проекти от всяка точка на света, а уменията стават изключително важни в този процес.
“В глобално интегрирания свят, за да бъде успешна една страна, има три ключови фактора за успех – умения; иновации и взаимодействие; силен сектор от малки и средни компании”, обясни Александър Раков.
Страната, която може да произведе най-добрия пул от таланти да работят в глобалната икономика, ще бъде най-успешната – това е всъщност способността да се инвестира в науката и образованието. Иновациите правят правителствата и бизнесът, които си сътрудничат за създаване на отворена бизнес среда и законова инфраструктура, поощряваща инвестициите. Ключова е и подкрепата за малките и средни компании, които създават нови работни места
Сред заслугите на IBM България за превръщана на страната ни в икономика, базирана на знанието, Александър Раков посочи в отчета си за 2007 година Центъра за обслужване и управление на бизнес процеси, Технологичния център в сътрудничество с българските университети и глобалната инициатива на IBM „Great Minds Initiative”, която дава възможност български студенти по компютърни науки да спечелят тримесечен стаж в IBM Research Lab Цюрих.

Коментар