Wi-Fi мрежите са благодатна среда за вирусите

Wi-Fi вирусът остава напълно незабелязан и преминава безпроблемно от една безжична точка за достъп в друга

Wi-Fi вирусът остава напълно незабелязан и преминава безпроблемно от една безжична точка за достъп в друга

Компютърните вируси могат да се предават не само по интернет, но и непосредствено по безжичните мрежи Wi-Fi. Не е задължително компютърът да е свързан към интернет, за да бъде инфектиран.

Учени от университета в Ливърпул са създали нов вирус, наречен Хамелеон (Chameleon), който се разпространява по компютрите, използвайки единствено безжичните Wi-Fi точки за достъп (AP). Към момента вирусът има експериментална цел, без да причинява реални вреди, но негови аналози могат да са крайно опасни за милионите компютри, свързани към безжични мрежи, твърдят изследователите.

Тестовете показват, че вирусът прониква необезпокояван в компютрите, ако те са свързани към незащитена безжична мрежа. Когато срещне стабилно защитен Wi-Fi, вирусът просто се насочва към следващата най-близка отворена точка за достъп.

Експерименталният вирус остава напълно незабелязан в мрежата и преминава безпроблемно от една безжична точка за достъп в друга. В хода на изследванията учените са симулирали ситуация с разпространение на Хамелеон на компютри в Лондон и Белфаст.

Колкото по-голяма е концентрацията на безжични точки за достъп, толкова по-висока е скоростта на разпространение на вируса. Според учените, появата на подобен зловреден вирус за РС, таблети и смартфони е напълно вероятна, тъй като отворените точки за Wi-Fi достъп по света стават все повече.

Предимство на вируса е принципно новият начин за неговото разпространение. Той буквално живее в Wi-Fi мрежите и сегашните антивирусни програми не могат да го засекат, твърдят учените. Веднъж попаднал в компютъра, вирусът може да събира и изпраща на злонамерени лица информация за всички потребители на съответната Wi-Fi точка за достъп.

Единственият начин за борба с подобна заплаха, която има потенциал да се превърне в епидемия, е да бъдат подобрени решенията за защита. В частност, антивирусните програми трябва да се ориентират и към Wi-Fi мрежите, а не само към интернет и устройствата в компютъра.

Коментари по темата: „Wi-Fi мрежите са благодатна среда за вирусите”

добавете коментар...

  1. Потребител

    Стига с тази злобна пропаганда против свободния, отворен и безплатен интернет.
    Внушават само глупости на хората, колко бил лош сводния достъп до Интернет.

    Няма кой да ни пази от самите антивирусни компании.

Коментар