IBM започва големи съкращения в САЩ

Планът на IBM предвижда поскъпване на акциите й до 20 долара за брой през 2015 г.

Планът на IBM предвижда поскъпване на акциите й до $20 за брой през 2015 г.

IBM предприе мащабни съкращения на персонал в САЩ, в рамките на план за преструктуриране на персонала на стойност 1 милиард долара. Целта на промените е печалбата на акция да достигне 20 долара през следващата година, съобщи Блумбърг.

Според информация от профсъюза Alliance@IBM, съкращенията ще засегнат служители в щатите Ню Йорк, Върмонт, Минесота, Айова, Мисури, Оклахома и Северна Каролина. По данни на CNET, компанията ще съкрати 25% от персонала, зает в подразделението за хардуер.

Към края на 2013 г. общата численост на персонала на IBM възлиза на 431 212 души, което е с 0,7% по-малко отколкото преди година. Това намаление е първото за последното десетилетие – през 2002 г. щатът на компанията беше редуциран с 1,2%.

По-рано IBM съкрати работни места в офисите си в Европа, Азия и Латинска Америка. До края на текущата година работата си могат да загубят около 13 хиляди служители на ИТ гиганта, прогнозира анализаторската компания Sanford C. Bernstein & Co.

През 2010 г. една акция на IBM се търгуваше за $11,67. Планът на компанията предвижда поскъпване на акциите й до $20 през 2015 г. В допълнение към съкращенията, IBM продава активи и изкупува собствени акции.

Коментар