Luxoft олекна с $330 млн. от кризата в Украйна

Инвеститорите в Luxoft реагираха отрицателно на събитията в Украйна, от които силно зависи бизнесът на компанията

Инвеститорите в Luxoft реагираха отрицателно на събитията в Украйна, от които силно зависи бизнесът на компанията

Събитията в Украйна засегнаха сериозно руските високотехнологични компании, търгувани на Nasdaq и други борси. Рязък спад в акциите регистрираха Luxoft, белоруската Epam, Yandex, Mail.ru, Qiwi и други от големите играчи.

В частност, аутсорсинг разработчикът Luxoft, който е в процес на отваряне на офис в България и планира да наеме 400 души у нас, поевтиня с 23%, предаде CNews.ru. В понеделник борсата затвори при $29 за една американска депозитарна разписка (ADR), като загубите на компанията се оценяват на 330 милиона долара.

Поевтиняването на Luxoft продължава вече цяла седмица и възлиза на 30%. По подобен начин се развиват делата на разработчика Epam, базиран в САЩ, но с белоруски корен. Акциите на компанията паднаха с 23% до $32 за брой на Нюйоркската фондова борса, в резултат на което Epam загуби 420 милиона долара от пазарната си капитализация.

Инвеститорите в Epam и Luxoft реагираха отрицателно на събитията в Украйна, от които силно зависи бизнесът на двете компании. В украинските центрове на Epam работят 3 хиляди души, а в тези на Luxoft – около 3400, разпределени в Киев, Одеса и Днепропетровск. Epam вече планира да създаде нови центрове за разработка и да премести персонала си в тях.

Котировките на платежната система Qiwi паднаха със 17% до $38,8 за една ADR. Акциите на търсачката Yandex поевтиняха с 14% до $32 на Nasdaq, а глобалните депозитарни разписки на Mail.ru Group паднаха с 12% до $35,2 на борсата в Лондон. Акциите на Мегафон поевтиняха с 9% на същата борса, въпреки, че компанията няма бизнес в Украйна.

Коментари по темата: „Luxoft олекна с $330 млн. от кризата в Украйна”

добавете коментар...

  1. бат Илия

    YKR българите отдавна са осъзнали това и през всичкото друго време когато са могли са държали руските интереси навън. Вземи времето до 44-та. клекнали са едва след лато Сталин идва със армията си, не доброволно.

    Една фирма с наемаща 400 човека и даже ги потготвя за евентуално по-късно вазариране към по-цивилизованият свят далеч не петата колона. Петата колона си е добре изградена и обилно лубрикрана на много по-високи нива. Политически, енергийно-икономически и пр. Нещо градено и вплитано 50 год, за един ден не може да бъде преодоляно.

    Европа също изпадна в енергийна зависимост и виждаш, че сега при украинските събитя си трае. Ясно им е, че Шрьодер навремето ги вкара в това положение и за това получи маса пари от Газпром под формата уж някаква длъжност дето му измислиха, но – до там. Единствено американците правят нещо.

    И не малко идва от нашето (по-скоро руско подчиненото) криво … , а извинявам се православие.

  2. YKR

    До бат Илийчо, много хора които си мислят как с десетилетия трябва да минават различни етапи и катерене по пирамиди – се събуждат един ден и виждат как живота им е минал и заминал на вятъра.

    Ако човек иска малко получава малко или нищо, ако човек иска много може и да получи, а може би не, но във всички случаи ще е много по-добре от малкия човек искащ малко от живота и получаващ само трохички и шибвания от псевдо елита.

    Не съм почитател на американците и запада, но не мога да не кажа, че нищо добро не чака България от руско говорещите престъпни банди, групировки, всякаква сган и измет пускащи корени и пипала в България. При избор между зло и зло да изберем по-малкото зло – НЕ на Русия и НЕ на нейните бивши подвластни (васални) пропаднали в престъпност държави.

    Няма нищо да се оправи, ако човек не иска и не прави нищо.

  3. бат Илия

    Всеки е свободен да ходи където иска, да чукна на дърво, че както куманизъма почна да се връща скоро може пак да ни забранят.

    Аз само пак ще ти напомня, че белите хора както ти ги наричаш, са минали през всички етапи през които сега преминават презряните от теб в Бг.

  4. YKR

    Хайде да ходим в Китай.

  5. Аутсофт

    О, да поговорим за Китай – точно те са примерът за растеж чрез чужди инвестиции. Развиват се отлично, стандартът им се покачва, а същевременно много работници от САЩ и Европа най-вече загубиха местата си. Китай върви нагоре и това е факт, който никой не може да отрече. Като си почнал от толкова ниско, няма как да взимаш колкото в Силициевата долина – който иска, разбира се, е свободен за отиде там.

  6. бат Илия

    Интересно ти пък кой си, че да си мислиш, че притиснат за оцеляване не си готов на всичко. Мислиш, че можеш да удържиш една гладна стачка – браво. А децата си можеш ли да гледаш гладни или без лекарства когато са болни?

    Или освен към това което казах – сит корем гледа отвисоко и ръси мозък, да добавя и – внушил си някакъв божествен произход или смятащ се свръх човек.

    Там където заплатите сега са десетократно нашите, са минали през всички етапи преди да стигнат до нивото на което са. Дори децата им са работили като тъкачи, миньори и т.н само за една храна.

    Друг е въпросът, че по едни причини Бг трябва да минава по този път за втори път.

  7. YKR

    Още едно намигване, чрез такива схеми на правене на клонове на уж легални и безобидни чужди фирми – се прави: пране на пари, внос и обединяване на мафиотски банди, групировки и др.

    Браво бат Илийчо! Интересно ми е от части си прав и потвърждаваш това което съм казал, че когато човек е притиснат за оцеляване на всичко е готов. Можем още много да си поговорим.

    До Аутсофт – според теб какво правят американците и Apple в Китай – евтина работна ръка китайци дори и без инженерни дипломи работят на поточни линии да сглобяват iphone-ни. Същото е и тук прави се представителство с техни хора, а другото са евтини наемници работяги. Те си имат своите доверени хора спецове и образно казано ще шибат с камшик бугарите да бачкат. За съжаление е точно така в техните очи ние сме с нисък стандарт на живот и малки потребности като ромите да бачкат там за 5 лева.

    Така ще бъде докато има смачкани българи, които позволяват да бъдат шибвани и прецаквани. Пожелавам висока заплата и на другите хора – те заслужават да бъдат бели хора, а не роби.

  8. бат Илия

    Цитирам те – Затова го наричам маймунщина ето този ще работи с по-малко пари, ааа ама има още един конкурент, който е съгласен да работи на още по-ниско заплащане.

    За да ти кажа, че това може да бъде написано от някой помпозен … който някъде си се е наредил на добро заплащане и сега на сит корем гледа отвисоко и ръси мозък.

    Пазарният принцип да ти обясня пък като за нивото на твоят акълец, минава през тези етапи неизбежно. Няма как да се създаде такава глобална конспирация при която няколкостотин хиляди човека да откажат дадена работа докато парите не станат еди колко си. Освен ако ти не решиш да пробваш да направиш нещо по въпроса.

    Първо се търсят малко хора и всеки гледа най-напред да вземе работа дори и срещу храна за да не стане така, че парите да са се вдигнали някой ден, но той междувременно да не ритнал камбаната.

    Едва когато търсеното започне да изпреварва предлагането започва момента в който работника може да помисли да надцаква.

    Няма ка да стигнеш до Б без да си минал през А.

    Етапи, незбежни, това акълеца твоя схвана ли ?

    Мога да ти кажа, кога е било единственият момент момент в човешката история когато парийте наистина са били отгоре с пълна сила. Било някъде след 1350г. след като черната чума води до оцеляването на голям брой добре нахранени феодали и малък брой бачкатори от плебса .. Което по-късно довело до създаването на Свободните зидари” и пр. събития в Европа. Но ще спра, че не знам да не надхвърля мозъчният ти капацитет.

  9. Аутсофт

    Ако не достигат кадри, работодателите ще привличат с по-високи заплати тези, които вече работят. Ако ли пък има безработни специалисти, тогава състезанието ще е кой за по-малко ще се съгласи. Това е простата икономическа логика. Всичко друго са емоционални тълкувания на казуса

  10. YKR

    бат Илийчо, не си се ограмотил и едва ли си прочел дебелите книгите за които пишеш. Дори и да си чел нещичко не си го разбрал.

    Нещата са много по-сложни и не са праволинейни и плоски като твоята мисъл.
    Пиша ти го простичко на нивото на твоя акълец.

    Износ на дейност, аутсорсинг всичко се прави за оптимизация на бизнес и производствени процеси, МИНИмизиране (НАМАЛЯВАНЕ) на разходи (тоест ниски заплати, заплатите това е най-големия разход за една фирма), стратегически избор на географски области с нисък стандарт на живот и средно ниво на квалифициран персонал.

    Трябва да си наистина тъпа маймуна да стоиш в България и да работиш същата работа, за която плащат 10 пъти повече в цивилизованите не-маймунски държави. Ако си умна маймуна и ако си стоиш България искай си поне адекватно заплащане.

    Колкото повече хора се съгласяват да работят на мизерни ниски заплати толкова повече падат критериите и средната заплата за целия бранш.

    Затова го наричам маймунщина ето този ще работи с по-малко пари, ааа ама има още един конкурент, който е съгласен да работи на още по-ниско заплащане.

    Трябва да си маймуна, за да стигнеш до извода, че ще се вдигат заплатите при състезание от типа избор на този който е съгласен да получава по-малко.

    Каква конкуренция виждаш бате Илийчо? Отчаяни хора, които се състезават кой да започне работа с още по-ниска заплата? В това състезание кой да бъде нает с най-ниската заплата в БГ – резултата ще е такъв и малкото останали високо квалифицираните кадри знаещи реалната цена на труда си просто ще напуснат България.

    Не е луд този който предлага и търси, а този който сам избира да бъде ниско платен и ограничен. Има и доказано проучване, че хората подложени в условия на ниски доходи им се отразява много зле не само на психиката, но и на умствените им способности, които се понижават.

  11. бат Илия

    Чел съм че търсенето на работна ръка повишва цената пропрцонално на търсенето. Но явно тия дето са писали учебниците не са знаели за твоите доводи. Същото важи и за повишаване квалификацията на работещите, че бил пропрционален на стажа, т.е. след като са наети и изкарани от къщи, но явно и тия книги са писани от разни дето не са чули твоите велики аргументи.

    И не разбрах твоята логика да те интересува дадена фирма какво прави, маймуни ли наема или крави, и дали на ниска или висока заплата. Това обикновено е проблем на фирмата и наетите. Хайде махни ръка великодушно и ги остави да се оправят и без теб.

  12. YKR

    До бат Илия, напротив не само, че падат надолу заплатите, но успоредно с това върви на зле и качеството и квалификацията на ИТ работещите на средни заплати.

    Интересно каква ти е логиката бате Илийчо? Ще да ми откраднат кадри и персонал от фирма, която търси евтина маймунска работна ръка на още по-ниски заплати?

  13. бат Илия

    YKR, много интересно, като няма работа хората реват, че няма и съответно няма пари. Като има, било за мизерни заплати.

    Със сигурност бидейки заплати в ИТ сектора ще са по-високи от средните в другите сектори, които българските мутри предлагат. И никой няма да бъде каран насила. Които го устройва ще ходи, които се мисли за “не смотан” и има по-голяма заплата, ще си стои на по-голямата.

    Или си пореден работодател в областа недоволен, че ще ти откраднат някой кадър и ще трябва да плащаш повече на останалите за да ги задържиш.

  14. YKR

    Украинските мутри ще идват в България. Luxoft ще си търси смотани Българи да им работят за мизерни заплати – УРА!

  15. (^-^)

    Ех, да имах достатъчно пари да купувам сега.

Коментар