Кодек на Mozilla подобрява компресирането на JPEG

Новият алгоритъм на Mozilla намалява размера на JPEG файловете с до 10%

Новият алгоритъм на Mozilla намалява размера на JPEG файловете с до 10%

Mozilla, разработчикът на браузъра Firefox, създаде нов кодек за изображения във формат JPEG, който повишава ефективността на компресирането с 2 до 10%, в сравнение със стандартните алгоритми.

Наречен mozjpeg 1.0, кодекът е обратно съвместим с повечето подобни продукти, уверява разработчикът.

Въпреки че форматите JPEG XR (HD Photo по терминологията на Microsoft), JPEG 2000 и Google WebM имат съществени предимства в ефективността на компресиране, нито един от тях не можа да достигне популярността и да замени JPEG, създаден още през 1992 г. „Добрият стар” JPEG остава основен формат за изображенията в уеб, като на него се пада по-голяма част от трафика, генериран от интернет страниците.

Отдавна обаче в алгоритъма за компресиране на JPEG не са правени подобрения, което подтикна Mozilla да създаде нов кодек. Разработчикът е обединил популярния отворен кодек „libjpeg-turbo” (с цел обратна съвместимост) с Perl скрипт „jpgcrush”, създаден от Лорен Мерит, който избира оптималния режим на прогресивно компресиране.

За оценка на ефективността на „mozjpeg” са направени тестове с 1500 изображения от Wikimedia. Новият алгоритъм е намалил размера на файловете с до 10%, а при повторно кодиране от некомпресиран формат се постига намаляване на размера на файловете с 2-6%, в сравнение с „IJG libjpeg”.

Mozilla ще продължи да усъвършенства формата JPEG. На следващ етап компанията ще внедри алгоритъма „Trellis quantization”, който се използва във видеокодеците Xvid и x264, става ясно от плановете на разработчика.

Коментари по темата: „Кодек на Mozilla подобрява компресирането на JPEG”

добавете коментар...

  1. User

    За какво ли се занимават и губят ценно време със стари изхабени стандарти?
    10% нищо не е това и такива модификация няма да пробие подобно на другите подобрявани JPEG версийки.

Коментар