„Първо работно място” ще подпомага завършилите ВУЗ

Pавършили студенти, които не си намерят 4 месеца работа, ще могат да се възползват от субсидирана заетост за известно време

Завършили студенти, които не си намерят работа в продължение на 4 месеца, ще могат да се възползват от субсидирана заетост за известно време

Правителството ще стартира тази година програма „Първо работно място”, насочена към решаване на проблема с младежката безработица.

Програмата обхваща широк кръг завършили студенти, които ако не си намерят 4 месеца работа, ще могат да се възползват от субсидирана заетост за известно време. От тях ще зависи да се представят добре пред работодателя, да натрупат опит, който да им даде по-голям шанс в професионалната изява.

„Разчитаме на тази програма. Надявам се да обърне тенденцията. Тя ще бъде субсидирана и с европейски средства”, коментира министър-председателят Пламен Орешарски в предаването „Дневен ред” на ТВ7.

По неговите думи, кабинетът залага на професионализация на обучението. „Стартираме още тази година програми за по- тясна връзка между общото и професионалното образование. От друга страна ще се стремим да насърчаваме временната заетост през фирми. Това дава по- добра възможност на хората да намерят трайни работни места”, добави Орешарски.

Проблемът с младежката безработица е актуален и за цяла Европа. Генерално, той може да се реши от стопанското оживление. „Истинското решение е в икономическия растеж”, каза премиерът.

Коментар