Нов лазерен диск достига капацитет 1 терабайт

Оптичните носитнели имат редица предимства – те са много устойчиви на прах, влага и температурни въздействия

Оптичните носители имат редица предимства – те са много устойчиви на прах, влага и температурни въздействия

Японските гиганти Sony и Panasonic разработват лазерен диск с рекордно висок капацитет от 1 терабайт. Новият оптичен носител е предназначен за доставчици на съдържание и центрове за данни.

Стандартът Archival Disc беше обявен от двете компании още през юли 2013 г. Сега неговата разработка е завършена и предстои пускането на 300-гигабайтови лазерни дискове през 2015 г., а по-късно и носители с капацитет 1 терабайт.

Кино студия, кабелни телевизии и центрове за данни ще могат да съхраняват на Archival Disc информация за дълъг период от време. Разработчиците на стандарта отчитат нарастващата потребност от съхранение на данни и обещават Archival Disc да удовлетвори търсенето със своята висока надеждност и достъпна цена.

Оптичните носители имат редица предимства – те са много устойчиви на прах, влага и температурни въздействия. Освен това използването на лазерен диск ще осигури обратна съвместимост – твърди се, че устройствата за четене на Archival Disc ще могат да възпроизвеждат дискове с по-стари формати.

Развитието на стандарта Archival Disc е разделено на три етапа. Първият приключва през лятото на 2015 година, когато Sony и Panasonic ще пуснат дискове с капацитет 300 GB и оборудване, което поддържа запис и четене на данни от тези носители. Дисковете ще са двустранни, като всяка страна съдържа 3 слоя, а всеки слой побира 50 GB. За сравнение, капацитетът на един слой от Blu-ray диск е 25 GB.

На втория етап капацитетът на Archival Disc ще нарасне до 500 GB, а на третия – до 1 TB. Засега сроковете за тези два етапа не са обявени, нито какво следва след третия етап. Предполага се, че Archival Disc ще навлезе по-късно и на потребителския пазар.

Коментари по темата: „Нов лазерен диск достига капацитет 1 терабайт”

добавете коментар...

  1. kod9

    Преди, колко години започна да се говори за такива многослойни оптични дискове, и не само за данни, а и за памети /ром, рам и…/. Слагаш си “диска”? в устройството и си имаш, каквато си искаш памет???, /почти всичко е модулно, даже и чипа, надстройки всякакви, общ стандарт за всички!!!/а не само за архив. Още, колко години трябва, докато достигнете нанокристала ?! за… Доста бавно се движите по пътя, а за реализацията, още по бавно. Може би няма време за….

Коментар