Adobe спира борбата с пиратството в Русия

Софтуерният гигант Adobe, един от най-активните борци срещу пиратството, ще прекрати усилията си за справяне с този проблем в Русия  – в частност, нелегалното разпространение на програми като Photoshop и Illustrator.

Наскоро са били уволнение служители от отдела на Adobe за противодействие срещу интелектуалното пиратство, твърди пред „Ведомости” ръководителят на отдела за Русия и ОНД – Игор Слабъйх. Очаква се скоро самият той да загуби поста си, поради разпускане на отдела.

Уволненията се обясняват със спада в продажбите на Adobe на развиващите се пазари. През 2012 г. беше затворен офисът на компанията в Тайван, а през миналата година Adobe съкрати персонал в ОАЕ и Турция.

Със защитата на авторските права в Русия се занимават различни антипиратски организации, в които членува Adobe, вкл. BSA и руската НП ППП. По думите на Алексей Черно, мениджър на програмите на BSA в страната, без помощта на Adobe противодействието срещу нарушителите на закона ще бъде много по-трудно.

Коментари по темата: „Adobe спира борбата с пиратството в Русия”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Борис проблемът не е, че има достатъчно силен конкурент, а че чрез антипиратската си политика принуждават хората да ползват по-евтини алтернативи и така финансират развитието на конкурентните продукти. В един момент (в бъдеще) може да се окаже, че Adobe е на второ място, само защото е плащала за поддръжката на алчността си. А ако се появи руска конкуренция със силен продукт – той ще се разпространи световно, което е много по-лошо за Adobe (отколкото ползата от продажбите в споменато намаляващия руски пазар).

  2. Борис

    Къде е този софтуер? Ако говориш за Гимп, то той е много различен от Фотошоп и с много по-малка функционалност. Фотошоп също така има по-приятелски интерфейс.

  3. Иван

    Ще се отказват в резултат и на все по-голямата конкуренция от алтернативен и свободен софтуер вършещ същата работа.

Коментар