Бил Гейтс отрича геройството на Сноудън

Едуард Сноудън разтърси света с разкрития за това как американските специални служби следят в интернет, което го превърна в герой за много хора. Бил Гейтс, основателят на Microsoft, обаче е на друго мнение.

В интервю за Rolling Stone най-богатият човек на планетата споделя своите виждания за Сноудън и принципите за неприкосновеност на личната информация. На въпрос дали смята Сноудън за герой или за предател, Бил Гейтс дава отговор, който клони повече към второто определение.

„Предполагам, че той е нарушил закона, така че определено не мога да го нарека герой. Ако той беше повдигнал въпроса, но останал встрани, изразявайки гражданско неподчинение или нещо в този дух, и ако беше по-внимателен в подбора на информация, която публикува, тогава можеше да тълкуваме нещата така: „Добре, той наистина се опитва да подобри нещата”. Но от мен няма да чуете възхвали”, коментира Гейтс.

Въпросът с подслушването трябва да се разглежда в контекста на това при какви условия може да се допусне подслушване, допълва Бил Гейтс. По неговите думи, правителствата имат възможност да осъществяват шпионаж, но използваните методи са неприемливи.

По-рано Microsoft реагира остро на публикациите за следенето от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA) на САЩ и други специални служби. Много експерти считат, че нови технологии за кодиране на трафика и съхраняваните данни могат да предотвратят следеното на потребители от страна на спецслужбите.

Коментари по темата: „Бил Гейтс отрича геройството на Сноудън”

добавете коментар...

  1. hamerikanus

    е то е повече от ясно че Билчо е навързан като свински черва със ЦРУ и другите служби, с корпорациите и цялата бандитска машина на щатите, така че не очаквайте точно от него да си сложи ръка на сърцето и да каже да човека беше прав да ни извади кирливите ризи.такива са коварните хамерикануси – мерят с двойни аршини както им е изгодно, подслушват, лъжат, мамят и накрая излизат най -чисти и демократични

  2. maxobg

    да не забравяме ,че самия “виндос”има вратички за следене !! това богаташа не може да не гознае

  3. ...

    Да се изправиш срещу тези, които са над закона и не спазват закона, със законни действия е обречено на провал. Типичният пример е политическата ни ситуация вече десетилетия

  4. Потребител

    Всяка страна, без значение дали това са американски, руски или европейски спец служби, когато има възможност шпионира, и няма никакъв смисъл тук да си говориме за закони и геройства – такива са реалностите според мен.

  5. Драгомир

    Трябва Бил Гейтс да е пълен идиот, за да си плюе на бизнеса. Много големи финансови загуби понесе американския ИТ пазар, след разкритията. Много фирми вероятно бързо са се отказали от облачни услуги на американски компании. Така, че за Бил Гейтс човекът Сноудън не е герой, той е кошмар!

  6. lokster

    Много ясно че не му харесва – все пак Microsoft има ключова роля в събирането на информация и тоталната непрозрачност спрямо потребителите си… Относно това дали Сноудън е нарушил закона – може и да го е нарушил, но когато законите са такива че да постъпиш морално означава да нарушиш закона, то закона следва да бъде променен. И това не го решават “законотворците”, а аз, ти, и всеки един човек който се очаква да живее според тези закони.

Коментар