Русия готви „китайски” отговор на Visa и MasterCard

Съветник на президента Путин предложи да бъде създаден единен център за сетълмент в Русия, за да се избегнат санкции от Visa и MasterCard (снимка: MasterCard)

Съветник на президента Путин предложи да бъде създаден единен център за сетълмент в Русия, за да се избегнат санкции от Visa и MasterCard

Русия подготвя отговор по китайски модел на днешното решение на картовите оператори Visa и MasterCard да спрат без предизвестие услугите за платежни операции на банка „Россия”.

Сергей Глазиев, съветник на президента Путин, предложи да бъде създаден единен център за сетълмент в Русия, за да се избегнат санкции от Visa и MasterCard.

„Решението е много просто и очевидно, говоря от пет години, че е необходимо да се направи това, което е направил Китай. Те са въвели национален оперативен център, който поема всички картови изчисления, вкл. Visa и MasterCard”, заяви Глазиев, цитиран от руски медии.

Според него, това е позволило да се концентрират всички плащания в Китай, без да се излиза от нейните граници. По думите на Глазиев, това е по-безопасно, по-евтино и по-добро за клиентите, отколкото използването на MasterCard и Visa.

Според президентския съветник, Русия може да направи същото в рамките на няколко месеца, въз основа на закона за националната платежна система. Освен това, подобен център може да се направи и за целия Митнически съюз.

„Ние можем да направим това за всички в Митническия съюз с международен договор, който ще изготвим бързо, можем да създадем специален оператор, който поема всички трансгранични сделки с платежни карти. Това е просто и очевидно решение”, заключава Глазиев.

Коментари по темата: „Русия готви „китайски” отговор на Visa и MasterCard”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    “никой в Русия няма да има доверие на руските карти”
    Ама в статията пише, не че някой ще имат доверие на руските карти. А че просто друг вариант няма да има! И в това някак ще спечелят самите руски банки, които с радост ще въведат системата.

  2. nqma

    moje sis tgezi dolari da si kupuvat zlato ot 6tatite

  3. fоfu

    Трудно е за вярване, че и тук има налазили червени бабички дето ще громят империализЪма.

  4. Обективист ;)

    Нито Русия, нито пък Китай биха направили това с облигациите си. Коментирахме го с приятели, но стигнахме до заключението, че даже ще им направят услуга. Ще разберат, че имат само едни хартийки. 😉
    Американците си печатат долари без покритие от години и се знае това по цял свят, и продължава да си върви безнаказано. Докато са много голям пазар и световна сила, едва ли ще се спрат. За съжаление.

  5. Blah

    По-голям цирк би настанал, ако Китай осребри американските си облигации… 🙂

  6. Хамириканусс

    Най-голямото шоу ще бъде като Русия и Китай се откажат от долара като платежно средство.

  7. ?

    Ние си имаме Борика, защо и руснаците да си нямат техен местен оператор.

  8. Чичо

    Поживем-увидем

  9. Реалист

    Поредният кьорфишек….никой в Русия няма да има доверие на руските карти….да не говорим за тези от чужбина…………

Коментар