Кримчани ще получат SIM карти с руски номера

В момента мрежовите оператори в Крим работят по лиценз, издаден от украинските власти

В момента мрежовите оператори в Крим работят по лиценз, издаден от украинските власти, и ще трябва да регистрират руски юридически лица

Мобилните абонати в Крим скоро ще получат SIM карти с руски номера, които ще работят на полуострова без международен роуминг.

В момента мрежовите оператори в Крим работят по лиценз, издаден от украинските власти. Руските компании нямат лицензи и честоти за полуострова, съобщи Ведомости.

Мобилни услуги в Крим предлагат операторите МТС-Украйна (дъщерна компания на руската МТС), Киевстар (част от холдинга Vimpelcom Ltd.), Астелит (55% собственост на Turkcell и 45% на Ринат Ахметов) и Тримоб (дъщерна компания на Укртелеком).

Руското министерство на съобщенията води разговори с операторите в Крим за по-нататъшната работа на мобилните връзки на полуострова. Предполага се, че операторите в Крим ще трябва да създадат руски юридически лица, за да предложат SIM карти с руски номера.

Министерството на съобщенията на Русия е подготвило указ за даване на Крим на кодове за междуградски фиксирани линии. Севастопол ще има код 869, а останалата част от полуострова – 365.

Коментар