Facebook дава 2 млрд. долара за Oculus VR

Марк Зукърбърг обаче вярва, че технологиите за виртуална реалност могат да имат приложение практически във всяка сфера

Марк Зукърбърг вярва, че технологиите за виртуална реалност могат да намерят приложение практически във всяка сфера

Facebook купува компанията Oculus VR за 2 милиарда долара. Интересът на гиганта в социалните мрежи е породен от очилата за виртуална реалност, които Oculus VR произвежда.

Очаква се поглъщането да приключи през второто тримесечие. Сделката ще бъде финансирана с 400 милиона долара в брой, а останалата сума – с акции на Facebook. Собствениците на Oculus може да получат още 300 млн. долара, ако компанията постигне определени показатели.

Oculus е млада компания, създадена преди по-малко от две години от 21-годишния Палмър Лъки, който започва бизнес с ремонт на iPhone. По-късно Лъки привлича инвестиции от 2,4 млн. долара чрез краудфъндинг платформата Kickstarter.

Към момента Oculus не разполага с комерсиален вариант на очилата за виртуална реалност, но предлага комплект за разработчици на цена 350 долара. През декември миналата година компанията привлече инвестиция от 75 млн. долара от венчърен фонд, за да развива своя проект, насочен първоначално към видео игрите.

Марк Зукърбърг обаче вярва, че очилата за виртуална реалност имат много по-широко приложение, практически във всяка сфера. Според анализатори от Gartner, на Facebook ще са необходими няколко години, за да създаде убедителна виртуална реалност.

Покупката на Oculus е втората голяма сделка на Facebook в последните два месеца. В средата на февруари компанията погълна месинджъра WhatsApp за невероятните 19 милиарда долара. Мнозина анализатори се опасяват, че подобни скъпи вложения може да не донесат желаната възвръщаемост.

Коментар