Китай доставя две трети от опасните продукти в ЕС

Държавите от ЕС са предприели общо 2364 мерки срещу опасни нехранителни продукти през 2013 година, по данни от системата на ЕС за бърз обмен на информация (RAPEX). Това е увеличение на броя сигнали с 3,8% спрямо 2012 г. и запазване на възходящата тенденция от създаването на RAPEX през 2003 г., съобщи Европейската комисия.

Миналата година 64% от уведомленията за опасни продукти са се отнасяли до изделия, внесени от Китай (източник: RAPEX)

Миналата година 64% от уведомленията за опасни продукти са се отнасяли до изделия, внесени от Китай (източник: RAPEX)

Основните категории продукти, за които се е наложило вземане на коригиращи мерки, са били облеклата, текстилните изделия и модните артикули (25%) и играчките (25%). Някои от свързаните с тези продукти рискове, за които се сигнализира най-често, са химически рискове, риск от задушаване или задавяне и риск от наранявания.

Химически рискове съществуват както при дрехи, така и при играчки (напр. хром VI в обувки и кожени изделия, фталати в играчки). Рисковете от задушаване или нараняване поради наличието на шнурове и върви са основните причини за сигнализиране за дрехи.

Други примери за продукти, забранени през 2013 г., са артикули за деца (нестабилни вани за бебета, свиващи се детски колички) и мастила за татуировки, съдържащи няколко забранени химични вещества. Предприятията трябва да гарантират, че добре известните рискове са взети предвид преди произвеждането на стоките и трябва да ги изтеглят или изземат, ако възникнат грешки, посочват от Комисията.

Най-много предупреждения се отправят във връзка със стоки, произведени в Китай. Миналата година 64% от уведомленията за опасни продукти са се отнасяли до изделия, внесени от Китай.

ЕС си сътрудничи с Китай за подобряване на комуникацията между отговорните органи и информирането на китайските производители за изискванията. В този диалог, Европейската комисия подчертава също колко е важно да се подобри проследяването на проблемните продукти. В неотдавнашно проучване на експертна група, подкрепена от Комисията, се отправят препоръки относно начините за подобряване на проследимостта и за нещата, за които потребителите трябва да внимават.

Коментар