През май започва строежът на мащабен хай-тек парк

Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк, говори за възможностите, които ще предостави бъдещият Научно-технологичен парк

Елица Панайотова, изпълнителен директор на София Тех Парк, говори за възможностите, които ще предостави бъдещият Научно-технологичен парк

Строителство на научно-технологичен парк на площ от 270 декара ще започне през май-юни 2014 г., стана ясно днес на пресконференция на София Тех Парк АД. На мястото на бившите казарми на 4-ти километър в София ще бъдат изградени до 2015 г. близо 11 лаборатории, които ще предоставят възможности за решаване на конкретни проблеми на бизнеса, за съвместна научна дейност и трансфер на технологии и ще подпомогнат старта на иновативни предприятия.

Ще бъдат създадени още Инкубатор за стартиращи компании, Иновационен форум, Експериментарум и посетителски център с пешеходен мост. Парковата част на терена ще се запази, като там ще се изградят зони за отдих, площадно пространство за събития на открито и демонстрационни инсталации, велосипедни алеи.

Проектът предизвиква интерес и вече стартира строеж на Колайдър Активити Център, вложение на Walltopia на стойност 15 млн. лв., включващ научно-изследователски център. София Тех Парк АД подписа също меморандуми за сътрудничество с БАН, Техническия университет в София, Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Медицинския университет в София и УНСС.

Изграждането на Научно-технологичния парк е стратегически проект на държавата, фокусиран върху развитието на иновациите, новите технологии и науката. През 2013 г. имотът от 270 дка земя беше прехвърлен от Министерство на отбраната на Министерство на икономиката за целите на изграждането на парка. Вече са в ход обществените поръчки за проектиране и физическото изграждане на 6 от сградите.

Научно-технологичният парк ще бъде място, където науката и бизнесът се обединяват, за да развиват и реализират проекти съвместно. Именно с тази цел София Тех Парк АД  координира своята дейност с фондовете за стартиращи компании Launchub и Eleven.

Целта е освен съвременна инфраструктура и иновативни комуникации и оборудване, паркът да предостави професионални услуги на компаниите в областта на високите технологии, намиращи се в процес на инкубация. София Тех Парк АД ще организира редица събития и форуми по предприемачество, иновации и наука в сътрудничество с водещи технологични компании.

Проект „Научно-технологичен парк” се осъществява по ОП „Конкурентоспособност”. Европейската безвъзмездна финансова помощ е 42,5 млн. евро, а останалите 7,5 млн. евро са съфинансиране от българската държава.

Коментар