„Кариера в ИТ” ще достигне до 20 000 ученици в страната

Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България, и Севдалина Василева, председател на УС на FEBA Alumni, говориха за възможностите, които се разкриват пред българските младежи за кариера в областта на ИТ

Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България, и Севдалина Василева, председател на УС на FEBA Alumni, говориха за възможностите, които се разкриват пред българските младежи за кариера в областта на ИТ

Неправителствена организация ще работи за усъвършенстване на уменията в областта на ИКТ на десетки хиляди младежи от училища в отдалечени райони на страната, съобщи Майкрософт България. През 2014 г. проектът „Кариера в ИТ” на FEBA Alumni (Сдружението на възпитаниците на Стопански факултет към СУ „Св. Клиемнт Охридски”), кофинансиран от програмата YouthSpark на Microsoft, ще се насочи към 20 000 ученици от средните училища.

Младежите ще имат достъп до обучения по ИКТ, по предприемачество в партньорство със Стопанския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски”, курсове за кариерно развитие и консултации, както и възможност да придобият практически опит чрез менторство.

Целта на FEBA Alumni е да реализира нова активна кампания за популяризиране на възможностите за кариера в ИТ и да достигне до максимален брой млади хора във възрастовата група 15-19 г. Концепцията на „Кариера в ИТ” през тази година е да се създаде набор от материали за обучение и различни практически сценарии, които учениците трябва да решат с акцент върху приложенията за мобилни устройства, електронна търговия и разработка на ИКТ продукти и услуги.

Неправителствената организация използва и ще продължи да популяризира социалната онлайн среда за електронно общуване Office 365 for Education. От сдружението очакват поне 2000 активни млади хора да имат възможност за обучение в Microsoft IT Academy.

През 2013 г. проектът „Кариера в ИТ” беше подкрепен от програмата YouthSpark на Microsoft с кеш грант в размер на 49 800 щатски долара. За да подпомогне екипа на FEBA да достигне до повече младежи чрез проекта, през 2014 г. софтуерният гигант отпуска нов кеш грант от 49 800 щатски долара.

„С проекта си „Кариера в ИТ” Сдружението на завършилите Стопански факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” работи за намаляване на голямата разлика в уменията и възможностите на младежите от различните региони в България. Нашият анализ показва, че ако най-добре представящите се ученици участват в алтернативни и модерни образователни програми, те ще повлияят на други 15% от учениците в техните общности също да се включат”, заяви Севдалина Василева, председател на УС на Сдружението.

„Microsoft YouthSpark има за цел да помогне на младите хора да се справят с предизвикателствата на пазара на труда като им осигури възможности за образование, заетост и предприемачество. Нашият ангажимент към българското образование е дългосрочен и за последните 10 години инвестирахме над 2 млн. щатски долара чрез YouthSpark инициативата „Партньори в познанието”, заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Майкрософт България.

През изминалите 12 месеца компанията е дарила софтуер на неправителствени организации в страната на стойност над 140 000 щатски долара, а инициативите в подкрепа на предприемачеството Imagine Cup, DreamSpark и BizSpark стават все по-популярни. Тази година се очаква 15 отбора да се състезават на локалните финали на Imagine Cup, което е с 25% повече от миналата. В BizSpark участват над 200 стартъпа, а DreamSpark регистрира над 22 000 продуктови даунлоада, допълни Петър Иванов.

По данни на Евростат, през януари 2014 г. безработни у нас са 13% от населението в трудоспособна възраст, а липсата на заетост при неучащите младежи до 25-годишна възраст е 30%. България заема 7 място в ЕС по безработица. Над 5,5 милиона младежи в Европа са безработни, което е 23,4% от населението между 15 и 24 г.

Същевременно има голямо несъответствие между търсенето и предлагането на пазара на труда – през следващите години близо 700 000 работни места ще останат незаети в ИТ индустрията, защото търсещите работа нямат нужната квалификация. В допълнение, 90% от свободните работни позиции в Европа през следващите 5 години ще изискват някаква степен на компютърна грамотност.

Коментари по темата: „„Кариера в ИТ” ще достигне до 20 000 ученици в страната”

добавете коментар...

  1. Махам

    Щом е намесен и Майкрософт НЕ Е НА ДОБРО!

Коментар