30 Mbps интернет за всички в България до 2020 г.

Планът предвижда до 2020 г. да се предостави достъп до интернет със скорост над 30 Mbps за всички

Планът предвижда до 2020 г. да се предостави достъп до интернет със скорост над 30 Mbps за всички

До края на десетилетието в цяла България ще бъде осигурен интернет достъп със скорост 30 Mbps, стана ясно на заседание на Обществения съвет в сектор „Информационни технологии и съобщения” към МТИТС.

Страната ни изпълнява национален проект за изграждане на широколентова инфраструктура за достъп от следващо поколение, съобразно приоритетите, заложени в Цифровата програма за Европа.

Основната цел, залегнала в плана, е до 2020 г. да се предостави достъп до интернет със скорост над 30 Mbps за всички, а 50% или повече от домакинствата да бъдат абонати на интернет връзка със скорост над 100 Mbps, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров.

Същевременно, България работи и по проект на Пътна карта за електронно управление в периода 2014–2020 г. Документът определя времевите хоризонти и етапите за развитие на е-управлението в страната.

В момента в администрациите тече преглед на електронните услуги за определяне на приоритетни административни услуги. В резултат на извършения анализ, ще бъдат определени конкретни цели при последователното разработване на електронни услуги.

Коментари по темата: „30 Mbps интернет за всички в България до 2020 г.”

добавете коментар...

  1. Тони

    Колеги форумци, не четете правилно имат идета да го направят но дали ще се получи… Това като проект е супер имайки на предвид,че като се сметне населението в големите градове и ето ти резултатност.Това в селата и по-малките градове…ако имате късмет да се докоснете до нещо по…. свястно ще е чист късмет или просто оператора ви е решили вас да закачи .. На всички желая високи скорости…

  2. Коко

    Как ще стане това там, където не е изгодно да се прекарват оптични кабели или безжични мрежи?
    Остава робството на “Моят Виваком” с бързият ADSL от 1 Mbps(примерно, че и по-малка) по телефонните им мрежи.
    Говори се безотговорно и на едро!

  3. Кирил

    До Георги! – Ако визираш мен. “Рутера” ми е I3 – Windows 2008 Server, с три броя 1000Mbps (1-WAN, 2-LAN) мрежи.

  4. Георги

    И все пак се смени темата. Не че не може отделни хора да си позволят скорост над 100мбпс. Има хора с пари и не ги бърка. Въпроса е че в статията пише над 50%. Ей за това не съм съгласен.

  5. Георги

    Не искам да се приеме като спор или убида, но за такива говорих като Кирил – Идея си нямат за какво става дума. Това че на Рутера ти за 45 лева пише 150Мбпс не значи че може да прехвърли толкова – даже НЯМА НИКАКЪВ ШАНС да го направи (търговски трик за заблуда). Масово мрежовите безжични карти са на 72Мбпс (почти съм сигурен че и твоята е такава но карай – ти прехвърляш 150). Това че имаш оптичен кабел както и аз не значи че ще имаш по висока скорост защото ПОН устройството е на 100Мбпс. (но и това не знаеш, не че няма и на 1000 но там опираме до парите както казах). А относно онази скорост за която си писал и не искам да я повторя ще ти трябва комутатор в порядъка на десетки или стотици хиляди долара. Ай сложи си такъв и в Офиса и си мисли че ще имаш 1 Гбпс, макар че оператора няма да има такъв в апаратната си защото там маршрутизаторите са много големи суми и на дали ще ги дадат и после да ти взимат по 20-30 лева за домашен потребител.
    Т.е. исках от самото начало да кажа просто “НЕ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ БЕ ХОРА”, но се олях. край.

  6. Кирил

    Не всички мрежи са изградени с UTP. Има развити техологии, мрежи – оптики и коаксиални кабели които позволяват скорости от порядъка на 3,2 Tbps. В момента моята служебна мрежа е с реален 150Mbps Интернет при 1000Mbps изградена вътрешна (LAN) инфраструктура.

  7. User

    Да, така е лъжат хората да си плащат за нещо което реално не могат да ползват. Много домакинства изобщо си нямат идея какво е това Интернет скорост в мегабити, не знаят дори какви мрежови карти имат в домашните си компютри.

    Масово мрежовите карти и на самите хора са със скорости максимум по 10 или 100 мегабита. На кой ли му пука изобщо? Цъкат си кабеларска телевизия и драпа смартфончета и таблетчета какво им трябва повече – ами нищо!

  8. Георги

    Защо лъжете бе хора, кого заблюждавате. Тези пред които се фукати и ще ви повярват си нямат и идея колко са 100Mbps. Теоретично е невъзможно да се предостави масово такава скорост поради простия факт че всички оператори работят с мрежови устройства до 100Mbps, което логично значи че не може да пропуснат по голям трафик. А На дали някой в следващите 5 години ще хвърли луди пари за да ги подмени всичките, при положение че не е необходимо и няма да се търси поради цената най вече. (устройствата са в пъти по-скъпи).

Коментар