Учениците ни заемат последни места в теста на PISA

Учениците ни не са подготвени да приложат в живота получените в училище знания и умения, коментира резултатите министър Анелия Клисарова

Учениците ни не са подготвени да приложат в живота получените в училище знания и умения, коментира резултатите министър Анелия Клисарова

Българските ученици заемат последните места в теста на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), съобщи вчера Министерство на образованието и науката.

Средният резултат на нашите ученици от решаването на теста е 402 точки, при среден резултат за учениците от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) – 500 точки.

В общата класация си поделяме последните места с държави като Уругвай и Колумбия, а първите места заемат Сингапур, Южна Корея, Япония, Китай и Канада.

PISA определя доколко 15-годишните ученици са придобили познания и умения,  с които да се справят с проблемите в реални житейски ситуации. Изследването е проведено през 2012 година в 44 страни, членки на ОИСР.

Според министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, тези резултати сочат, че учениците ни не са подготвени да приложат в живота получените в училище знания и умения или явно знанията, които получават в училище, не са достатъчни за решаване на житейски проблеми.

В два модула от по 20 минути те е трябвало да решат определен брой задачи, като най-трудни за тях са се оказали тези със свободни отговори. Така например, ученик, който си е забравил телефона, е трябвало да реши как да съобщи на приятелите си, че ще закъснее за среща.

Изследването показва, че учениците от профилирани гимназии много по-добре са се справили с теста. При тях средният брой точки е 444. Съществено по-малък е броят точки на учениците от целевата група в прогимназиален етап на обучение и в непрофилирани паралелки на СОУ.

Момичетата, участвали в изследването, са се представили по-добре от момчетата. България е една от страните, в които семейната и социално икономическата среда на учениците има най-сериозно влияние върху резултатите.

Резултатите от изследването са обезпокояващи, тъй като на 15 години младежите завършват основно образование и трябва да имат определени знания и умения, както и компетентността да ги използват в реалния живот. Според министър Клисарова, първата стъпка към подобряване е средствата за извънкласни дейности да се използват за адаптация на децата и учениците към новите изисквания на 21 век.

Коментари по темата: „Учениците ни заемат последни места в теста на PISA”

добавете коментар...

  1. Postradal ot Bg obrazovanie

    с проблемите в реални житейски ситуации??? Vsi4ko drugo no ne i tova predlaga tazi jalka parodiq na obrazovanie koqto imame nie!

Коментар