Отворен проект ще сваля оковите на остарели формати

Много потребители по света се сблъскват с рутинен проблем – данните им се съхраняват в остарели формати, недостъпни за съвременните приложения

Много потребители се сблъскват с рутинен проблем – данните им се съхраняват в остарели формати, недостъпни за днешните приложения

Независимата организация за отворен софтуер The Document Foundation (TDF) обяви старта на нов проект, който цели да освободи потребителите от оковите на остарели формати за данни.

Инициативата Document Liberation Project е отворена за разработчици, готови да предложат решение на рутинен проблем, с който се сблъскват много потребители по света – тяхното цифрово съдържание се съхранява във файлове с остарели частни формати, недостъпни за съвременните приложения.

На практика, съдържанието на тези потребители е „заключено” в старите файлови формати. Дори публични администрации съхраняват информация в частни и недокументирани формати, което ограничава достъпа на гражданите, службите и бизнеса до нея, посочват от TDF.

Има риск след обновяване на операционната система и софтуера някои правителствени администрации да не могат да отворят собствените си документи, предупреждава базираната в Берлин организация за свободен софтуер.

Проектът Document Liberation Project ще помогне на отделни потребители и на правителствата да възстановят данните от старите файлови формати. Предвиден е също механизъм за преобразуване на данните в отворени файлови формати, като по този начин ще бъде върнат ефективният контрол над съдържанието от компютърните компании на действителните автори.

Зад инициативата стоят разработчиците на отворения офис пакет LibreOffice. Те се надяват, че техни съмишленици от цял свят ще се включат в създаването на инструменти за преобразуване на частните файлови формати в съответните стандартни ODF ISO формати за документи.

Коментар