Близо 90% от банкоматите в Европа са под Windows XP

Шокиращо е, че 4% от банкоматите в Европа все още работят с Windows 2000

Шокиращо е, че 4% от банкоматите в Европа все още работят под управление на Windows 2000

Около 89% от банкоматите в Европа продължават да работят под управление на операционна система Windows XP, според информация на RBR, публикувана в ZDNet.

Някои банки са обновили ATM-те си до Windows 7, но повечето пропуснаха да направят това преди 8 април – на днешния ден изтича поддръжката на Microsoft за 13-годишната платформа.

Шокиращо е, че 4% от банкоматите в Европа все още работят с Windows 2000, макар че отдавна Microsoft не поддържа версията. Този факт подсказва, че и Windows XP ще остане задълго в ATM машините.

Много банки вече имат планове за ъпгрейд на Windows XP, но миграцията ще отнеме доста време. Междувременно, някои банки преговарят с Microsoft за удължаване на поддръжката на Windows XP с около 12 месеца, докато реализират плановете си за ъпгрейд.

JPMorgan е една от големите компании, преговарящи с Microsoft за специална поддръжка на нейните Windows XP банкомати. Очаква се миграцията на около 20 000 ATM машини към Windows 7 да продължи до края на годината.

Стойността на подобни сделки зависи основно от два фактора – специфичните нужди на клиента и каква поддръжка е ползвал до момента. Във всички случаи, поддръжката на десетки хиляди компютри под Windows XP ще натовари компаниите с многомилионни разходи.

Коментари по темата: „Близо 90% от банкоматите в Европа са под Windows XP”

добавете коментар...

  1. User

    отговор на Az / post 09/04/2014 19:42

    По скоро проблема е в одитите. Банките имат регулярни задължителни одити за сигурност. Ако не преминат подобен ежегодишен одит могат да загубят лицензите си или да отнесат големи глоби. Предполагам не се допуска за финансови операции да се ползват ОС, които са без поддръжка. Одитиращите веднага ще го запишат в доклада си. Одитиращите предполагам едва ли могат да бъдат убедени, че ако са в VPN няма как да се пробие защитата, защото може и VPN-ите да имат security проблеми.

  2. Az

    И какво като са с винбоз? Те и без това не се ъпдейтват. Вързани са във ВПН и имат връзка само със сървъра на банката. И да не ги ъпдейтнат се тая. А за банкомат е достатъчен ДОС, ако някой помни какво е. Може да го направят и със специализиран софтуер, който работи и без ОС, обаче тогава ще трябва да ползват кадърни програмисти, а не студентчета, научили се да работят на силвърлайт. И никому ненужните шарении няма да могат да се пускат. Има и страничен ефект – изискванията към хардуера ще намалеят многократно понеже в момента ОС определя какви ще са нуждите от хардуер, а не специализирания софтуер, но това не е в полза на бизнеса. А и на хакерите ще им е многократно по- трудно да направят каквото и да било. Не че сега могат, но поне има някаква възможност.

  3. Ivan

    Още една причина да не се ползват банкомати под софтуер на Майкросфт – империята на злото.

Коментар