Мениджъри и екипи се обучават чрез коне

Контактът с благородно животно като коня действа антистресово

Контактът с благородно животно като коня действа антистресово (снимка: Амейз)

Консултантската компания Амейз разработи нова програма за обучение по мениджмънт, лидерство и екипна работа, в която лектори са хора с опит в областта и коне с правилните навици и нрав.

„Елегантното, доверчиво и предпазливо животно – конят, живее на стада („екипи”), избира лидер в стадото, но и следва мениджмънта на хората. Нашата нова програма, разработена съвместно с колеги от Англия, съчетава кратка сесия с теория в залата, след което участниците излизат на манежа с конете и виждат нагледно принципите, които са чули”, поясниха от Амейз.

Участниците в обучението виждат как конят определя кой е лидер, как се разпределят ролите в стадото и каква е първичната реакция към различни действия и поведение. Редица упражнения с конете илюстрират по иновативен начин всеки елемент от преподадената теория.

Като бонус, контактът с благородно животно като коня, приятел на човека от няколко хиляди години, действа антистресово за всеки на манежа, допълниха от Амейз.

Програмата „Екипна психология на коня” съчетава теорията с практиката чрез емоцията. Тя поставя участниците в неочаквана ситуация, богата на различни изживявания и предизвикателства. Програмата ангажира интереса, предизвиква съзнанието и изгражда реалност, в която знанията се превръщат в спомен. С други думи – превръща теорията в опит.

Методите на обучение чрез „суха теория”, преподавана в затворени зали от един или няколко лектора, не отговарят на нуждата от ефективно получаване на знания, смятат експертите. По-малко от половината информация, която изрича един лектор, достига до аудиторията, по-малко от 25% е разбрана добре и около 7% се запомня.

Човекът е така устроен, че не може да получи максимума от едно обучение, когато интересът му не е ангажиран, ситуацията е монотонна и предвидима и няма букет от сигнали, който да предизвиква всичките сетива. Но ерата на тези обучения е към края си. Най-старият и изпитан начин за получаване на опит – чрез преживяване – вече е интегриран в обученията.

Коментар