Google влиза на пазара за дронове

Соларните дронове на Titan са евтини и издръжливи и могат да се впишат идеално в услугите на Google

Соларните дронове на Titan са евтини и издръжливи и могат да се впишат идеално в услугите на Google

Google погълна Titan Aerospace, известен производител  на соларни дронове. Интерес към същата компания проявяваше и конкурентът Facebook. Стойността на сделката не е известна.

Titan Aerospace, със седалище в Ню Мексико, разработва дронове с размери на джет, които могат да летят нонстоп в продължение на години. Подобни устройства се вписват в дейността на Google по заснемане на изображения за картографските й услуги (Maps и Street View) и предлагане на достъп до интернет в отдалечени места (Project Loom).

Дроновете са доста спорни устройства. Използването им повдига въпроси за неприкосновеността на личния живот, както и редица правни съображения. Така например, Amazon иска да доставя леки стоки на своите клиенти с помощта на малки безпилотни самолети, но трябва да изчака законодателни промени.

От друга страна, ползите от подобни технологии са очевидни. Докато балоните в Project Loon са оставени на милостта на вятърните течения, то дроновете могат да се управляват от хора и са много по-издръжливи като елементна база.

Titan твърди, че нейните дронове могат да помогнат в предлагането на интернет с гигабитова скорост чрез специално комуникационно оборудване, което е значително по-бързо от използваното в момента от ISP-тата дори в развитите страни.

Коментари по темата: „Google влиза на пазара за дронове”

добавете коментар...

  1. :o)

    Аз мислех че дроновете са малки безпилотни апарати с хоризонтални перки (като хеликоптер)

  2. Ket

    дронове или дрони? Като ще се въвежда чуждица, редно е да се помисли за употребата й. Все пак “безпилотни летателни апарати” е по-ясно за несведущите, а и се съкращава хубаво: БЛА

Коментар