WordPress очаква инвестиция от $150 млн.

На платформата WordPress стъпват 22% от всички сайтове в света

На платформата WordPress стъпват 22% от всички сайтове в света

Компанията Automattic, която притежава платформата за сайтове WordPress, планира да привлече инвестиция в размер на $100-150 млн. По този начин пазарната й капитализация ще достигне 1 млрд. долара, съобщи Fortune.

С помощта на платформата WordPress.com потребителите могат да създават блогове, да избират теми за тях и да добавят уидгети. Тези услуги са безплатни, но Automattic предлага и платени услуги – например, редактиране на CSS за промяна на дизайна.

В допълнение, Automattic предлага WordPress VIP услуги за големи сайтове, които включват хостинг в инфраструктурата на компанията, състояща се от над 2 хиляди сървъра, и техническа поддръжка. Освен това потребителите могат да свалят безплатно платформата и да поверят своите WordPress сайтове на друг хостинг доставчик.

По информация от CrunchBase, към момента Automattic е привлякла инвестиции в размер на $30,6 млн. от известни венчърни фондове и медийни компании. Новите инвестиции ще повишат пазарната й капитализация до 1 млрд. долара.

Сред най-известните клиенти на Automattic са медийните гиганти CNET Networks, New York Times, Time,  CNN, CBS и NBC, както и технологичните издания TechCrunch, GigaOM, The Next Web и др.

Fortune твърди, че на платформата WordPress стъпват 22% от всички сайтове в света. От юли 2013 г. досега делът й е нараснал с 3%.

Коментар