Sandboxie – изпълнява програми в изолатор

Sandboxie е софтуер, който обезпечава сигурно сърфиране в уеб и изпълнение на приложения в изолатор, запазвайки функционалността на браузъра. Потенциално опасни програми се изпълняват във виртуална среда и по този начин се елиминират рисковете за сигурността на системата.

sandboxie-1

sandboxie-2

Sandboxie е разработен първоначално за браузъра Internet Explorer, но вече може да се ползва и с всеки друг продукт. Този софтуер позволява изпълнение на приложения в защитена среда, която е напълно изолирана от реалното дисково пространство.

Когато дадена програма работи в изолатора, тя няма възможност да прави модификации в системата – всички промени са виртуални, в защитената папка. Подобно решение позволява сърфиране в уеб страници с рисково съдържание, както и тестване на поведението на вируси.

Полезна характеристика на Sandboxie е възможността за интегриране с операционната система с десен клик или от менюто „Send to” на десктопа.

Въпреки че е лесна за използване, програмата Sandboxie се препоръчва за напреднали потребители, тъй като конфигурирането й може да затрудни по-неопитните. Достъпни са както безплатна версия, така и платени издания с разширени възможности.

Даунлоуд: Sandboxie

Коментар