Airbus планира електрически самолет

Авиокомпанията Airbus планира да пусне малки хибридни самолети, оборудвани с електрически двигател. Подобни машини ще се използват за регионални полети, съобщи Еlectric Vehicle News.

Бъдещият хибриден самолет ще побира от 70 до 90 пътници. Главната му особеност ще бъде възможността да излита и каца с помощта на електрическа тяга.

Първият такъв самолет се очаква на пазара след 15-20 години, по думите на главния технически директор на компанията Жан Боти. Основно препятствие в момента са акумулаторните батерии и ниските темпове на развитие в тази област.

Airbus вече има известни успехи в използването на електрическа енергия за задвижване на самолети. Компанията пусна в небето двуместен електрически самолет, модел Airbus E-Fan 2.0. Неговият полет продължи само 10 минути, но потенциалът му е близо 60 минути. Батериите се зареждат за около час.

Серийното производство на усъвършенстван E-Fan ще започне през 2017 г. Електрическият самолет ще се използва за кратки обучаващи полети и шоута. Максималното време за полет ще бъде 90 минути при скорост до 220 км/ч.

Цената на Airbus  E-Fan няма да се различава съществено от тази на подобни двуместни самолети, т.е. ще бъде в границите на 300 хиляди долара.

Коментари по темата: „Airbus планира електрически самолет”

добавете коментар...

  1. Б.Б.

    Как не се сетих по-рано, веднага ферари-то на вторични и си взимам самолет.

Коментар