Немски професор говори за „multicore” програмиране в ТУ

Йоаким Витцке ръководи лабораторията за автомобилни мултимедийни системи във Висшето училище в Дармщат, Германия

Йоаким Витцке ръководи лаборатория за автомобилни мултимедийни системи във Висшето училище в Дармщат

Немският професор по компютърни науки Йоаким Витцке ще изнесе днес лекция на тема „multicore” програмиране в Технически университет – София. Той е ръководител на лабораторията за автомобилни мултимедийни системи във Висшето училище в Дармщат, Германия.

Проявата на проф. Витцке у нас е част от сътрудничеството на висшето учебно заведение и Джонсън Контролс Електроникс България. Домакини на събитието, са Факултетът по компютърни системи и управление към ТУ-София.

Лекцията ще даде кратък преглед и някои интересни, забавни и по-задълбочени детайли в областта на „multicore” програмирането. По думите на Витцке, през последното десетилетие многопроцесорните системи стават по-популярни, като се започне от областта на сървърите и се стигне до наличието им в мобилните приложения и информационно-развлекателните системи. Броят процесори в един смартфон или компютър днес е сред основните критерии при покупката им.

„Възникват нови концепции за мултиоперационните системи. Също така по-малко познати са потенциалните проблеми, свързани с преносимостта на софтуера. Изненадващо, повечето многопроцесорни компютри изглеждат все още стабилни”, казва Витцке.

Той ще представи реални примери от бизнеса с атрактивни системи в автомобилната електроника. Основни теми по време на презентацията ще бъдат: хардуерна структура на „multicore” системи, концепции на симетричното и асиметричното мултипроцесиране (SMP и AMP), проблеми с преносимостта, афинитет към Linux, QNX, домейни, разрешаване на проблеми с интеграцията и др.

Коментар