Нови програми на НАТО ще се обсъждат на „Хемус 2014”

Представители на официална делегация разглеждат военна техника на изложението „Хемус”

Представители на официална делегация разглеждат военна техника на изложението „Хемус”

Нови съвместни програми на НАТО ще се обсъждат на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус – отбрана, антитероризъм, сигурност”, която ще се проведе от 28 до 31 май 2014 г. в Международен панаир Пловдив. Това ще стане на заседанието на Групата по управление на жизнения цикъл на НАТО, чийто домакин е Министерството на отбраната, съобщиха от панаира.

Групата играе важна роля при взимане на решения за нови концепции за въоръжаване и отбранителни системи, за инвестиции в тяхното производство и поддръжка. Очаква се срещата да даде ясни сигнали за бизнеса, свързан с отбранителната индустрия, на която е посветено изложението „Хемус”.

В неговото 11-о издание се представят водещи компании  от 9 държави: Австрия, България, Германия, Италия, Турция, Франция, Чехия, Швейцаря и Швеция. Те ще демонстрират върхови технологии и иновативни изделия за отбрана, антитероризъм и сигурност.

В експозициите ще бъдат показани новости за сухопътни войски, вонноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията.  Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете и други области.

Развитието на отбранителната промишленост е тема и на Индустриалния форум, който ще се проведе в деня на откриването на изложбата. В програмата са включени дискусии за приоритетите на различните видове въоръжени сили и по-доброто взаимодействие с индустрията, както и за повишаване на ефективността на отбраната и сигурността.

Коментар