Мобилни вируси няма, потребителите – уплашени

Вирусите за мобилни телефони са все още рядко срещани, но въпреки това близо три четвърти от потребителите на GSM-и в развитите държави се безпокоят за сигурността на своите хендсети.

Ново проучване на McAfee във Великобритания, САЩ и Япония открива, че засега само 2.1% от запитаните са имали вирус на своя мобилен телефон. Общо 11.6% от анкетираните познават човек, чийто хендсет е бил заразен с вирус, докато 86.3% никога не са чували някой да има вирус на клетъчния си телефон.

Въпреки всичко, 72% от потребителите признават, че се безпокоят за сигурността на своя телефон, като в Япония броят на страхуващите се от мобилни вируси е най-голям – 89.1%. Повечето от тях вече многократно са се сблъсквали с компютърни вируси.

Пазарът за хендсети в Япония е най-развитият в света. Там потребителите използват най-много своите мобилни устройства, за да правят парични преводи, да изпращат имейли и да сърфират в мрежата, в сравнение с всяка друга развита държава.

Резултатите от проучването на McAfee бяха огласени в сряда на мобилния световен конгрес в Барселона – едно от най-големите търговски изложения в индустрията.

Мрежовите оператори се надяват потребителите все повече да използват своите хендсети за достъп до Интернет, за сваляне на приложения и за правене на бизнес. Това обаче означава и, че сигурността и защитата на мобилните устройства ще стават все по-голям проблем за индустрията.

Коментар