Очаква се „чистка” на пазара за графични карти

Лидерите на пазара - AMD и Nvidia - остават стабилни, но други компании имат сериозни проблеми

Лидерите на пазара – AMD и Nvidia – остават стабилни, но други компании имат сериозни проблеми

Повечето производители на графични карти очакват спад на доставките с 10-20% през второто тримесечие на годината, заради високото ниво на складови запаси в каналите за продажба и значително намалялото търсене.

Възобновяване на ръста е възможно не по-рано от юни, според източници от индустрията. Лидерите на пазара – Nvidia и AMD – засега успяват да устоят на негативната тенденция. Доставките на двете компании са стабилни, въпреки вялото търсене от страна на РС бизнеса.

Очаква се резултатите на Nvidia за тримесечието да превишат прогнозите, благодарение на ръста в професионалния сегмент. AMD отчете ръст на продажбите и намаление на загубите през първото тримесечие. Прогнозата е, че компанията ще постигне добър резултат и през второто тримесечие.

Продажбите на графични ускорители от серията Radeon R9 и R7 се движат във възходяща тенденция в последните 6 месеца. Това, както и ръстът в продажбите на решения от среден и висок ценови клас, ще помогне на AMD окончателно да приключи със загубите и да завърши текущото тримесечие с чиста печалба.

В същото време обаче при други производители, вкл. Elitegroup Computer Systems (ECS), XFX и Hightech Information System (HIS), се наблюдава спад на доставките, на фона на снижено търсене на самостоятелни графични карти. Някои от тези компании са изправени пред дилема дали да продължат участието си на пазара или да се оттеглят.

Подобна перспектива все още не застрашава играчи като Asus и Gigabyte, които през миналата година пуснаха съответно 5 и 3,8 млн. графични карти. Но сезонният спад в търсенето не ги подмина – продажбите на Gigabyte през второто тримесечие ще паднат до 700 хиляди броя, докато през първото бяха на ниво от 1 милион броя.

Коментари по темата: „Очаква се „чистка” на пазара за графични карти”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Вече така нареченото копане на bitcoin се оказва напълно неизгодна операция. Просто вече на практика няма какво да си изкопае за нормално време. Ако изхарчиш 1000 долара за ток за месец, като откриеш примерно само една монетка – тогава къде ти е файдата? И това съотношение ще става все по-лошо в полза на това да не се опитваш да го правиш.

    Иначе графичните карти стават и за научни изследвания. Ама това на практика е нищожен сегмент.

  2. десдемона

    Какви крипто ”валути ” бе финансов аналитико , та това е измама и то класическа от категорията на абсолютните .
    Маркетинговите глупости при графичните ускорители вече явно дават резултати и потребителите не са склонни вече да заплащат за технологии от началото на 90 те г. Реалността при абсол.всички графични ускорители е ,че иновативността в този сегмент е спряла.-НЯМА ~Я !!!
    Всичко което се движи е да се блъскат коло-ватове в платките които заемат все по големи размери ,а отоплението им се качи вече до това на котлон на MAX. 😉
    Реалността е ,че в графичните ускорители скоростта на паметта и шината са най определящите фактори за бързина,следва nano технологията и иновациите w архитектурата .Всичко което виждаме в момента е истински корпоративен фашизъм и безотказно работене на концепцията за Планово остаряване на стоките особенно в IT О-дебиляване на потребителите достига невиждани висоти ,а той бива ангажиран с абс.ирелевантни глупости които изобщо нямат каквото и да е отношение към row-производителността .Статистическите и синтетични тестове и абсолютно спрялият прогрес в Графичната индустрия са очевидни и за първолак
    Та погледнете най новите карти и така прокламираните …2800 стрийм процесори с реалната им сурова производителност -ЦИРК вижте киловатите които смуче ?????
    Когато днешната производителсност се свие в пакет от 15-вата тогава ще говорите за прогрес ииновации в GPU – движение и прогрес
    От времената на VOODOO прогресът в графиките е
    С П Р Я Л !!!

  3. Тошо

    Търсенето спадна заради намаления профит в крипто валутите 😉
    През първото тримесечие имат добри резултати заради същото.
    Тенденцията за намаляване на продажбите ще продължи и лятото, тъй като едва през есента се очаква повишаване на цените на тези валути, респективно на bicoin.
    Не знам защо никой не иска да го признае, че това движи пазара 🙂

Коментар