Обещават бърз и достъпен интернет в самолетите

Интернет достъпът в самолетните ще става по-бърз и по-достъпен

Интернет достъпът в самолетните ще става по-бърз и по-достъпен

Технологичните гиганти AT&T и Honeywell ще доставят съвместно високоскоростен интернет в американските самолети. Новата Wi-Fi услуга ще засегне сериозно бизнеса на компанията GoGo, тъй като се очаква да бъде доста по-евтина.

Проектът стъпва на 4G LTE мрежата на AT&T и ще използва хардуер и системи за автоматизация от Honeywell. Очаква се услугата да влезе в експлоатация в края на 2015 г., като от нея ще се възползват както самите авиокомпании, за да повишат нивото си на комуникации, така и техните клиенти – пътниците.

„Новата услуга ще промени принципите на комуникация в авиационната индустрия – ще свържем небето към мобилната мрежа”, коментира Джон Станки, президент на AT&T Operations, обещавайки мобилен интернет достъп на височина 10 000 метра.

След изявлението на AT&T акциите на GoGo, която предоставя аналогични услуги „въздух-земя”, паднаха с 14%. Услугите на компанията се ползват от около 80% от комерсиалните авиолинии в САЩ, вкл. Delta Air Lines и American Airlines.

Наскоро GoGo пусна нова спътникова система за връзка, която осигурява покритие и над вода. Тя използва антена с двойна насоченост, обезпечаваща скорост до 70 мегабита в секунда, докато скоростта на услугите „въздух-земя” е само 9,8 Mbps.

„Имаме прекрасен бизнес, от който всеки иска да откъсне парче”, коментира инициативата на AT&T изпълнителният директор на GoGo – Майк Смол.

Представител на Honeywell, от своя страна, отбелязва, че системата на AT&T може да осигури по-висока скорост и по-добро покритие, отколкото съществуващите решения. AT&T твърди, че развитието на Wi-Fi мрежите в авиацията е част от стратегията на компанията за свързване на различни обекти – от автомобили до системи за автоматизация на сгради.

В момента AT&T има около 116 милиона абонати в САЩ. Насочването й към доставка на интернет в самолетите е логично развитие за компанията – в последните шест години AT&T инвестира над 140 милиарда долара в жични и безжични мрежи.

Интернет услугите на AT&T и Honeywell ще използват диапазона на спътникови честоти Ka и Ku. Двете компании обещават висока скорост и широк набор от приложения на достъпна цена. Оборудването и съответните системи обаче ще струват на авиокомпаниите стотици милиони долари.

С помощта на новата технология, екипажът на авиокомпаниите ще може в реално време да следи външните условия и да изпраща отчети за текущото състояние на самолетите, вкл. предупреждения за възможни проблеми, така че при приземяване да бъдат налице резервни части.

Освен това ще бъде облекчено проследяването на самолетите и съответно ще намалея случаите на изчезване като злополучния и обвит в мистерия MH 370 на малайзийските авиолинии, обещава AT&T.

Коментар