HP влага над $1 млрд. в развитие на облака

HP е поредният ИТ гигант, който обявява мащабни планове за облака

HP е поредният ИТ гигант, който обявява мащабни планове за облака

HP планира инвестиция от над 1 милиард долара в развитие на облачни продукти и услуги през следващите две години. Новите решения ще се предлагат на световния пазар в рамките на портфолиото HP Helion.

По-конкретно, HP ще поддържа инициативата OpenStack и хибридни платформи, които обединяват традиционна ИТ инфраструктура, частни и публични облаци.

В инициативата OpenStack участват разработчици и доставчици на облачни приложения, които предлагат различни компоненти с отворен код, позволяващи изграждане на облаци на базата на стандартизирани отворени технологии. Всички решения в рамките на OpenStack се разпространяват под лиценз Apache 2.0.

HP е поредният ИТ гигант, който обявява мащабни планове за облака. През март Cisco Systems също разкри намерението си да инвестира в тази област 1 милиард долара през следващите две години, а месец по-рано IBM съобщи, че ще похарчи $1,2 млрд. за изграждане на 15 нови центъра за данни, в допълнение към съществуващите 13 по целия свят.

Хибридните платфоми на HP обединяват традиционна ИТ инфраструктура, частни и публични облаци

Хибридните платформи на HP обединяват традиционна ИТ инфраструктура, частни и публични облаци

Същевременно, HP представи ново портфолио от облачни решения Helion. В него влизат съществуващите към момента клауд решения на компанията, нови продукти на база OpenStack, професионални услуги, както и услуги по поддръжка.

В рамките на HP Helion компанията от Пало Алто предлага четири продукта, вкл. платформа HP Helion OpenStack Community Edition и PaaSрешение (платформа като услуга) HP Helion Development Platform.

Платформата OpenStack Community Edition е предназначена за пилотни и тестови инсталации, докато PaaS решението позволява на ИТ отделите да разработват, внедряват и управляват облачни приложения.

Останалите два продукта от портфолиото са програмата HP OpenStack Technology Indemnification, предназначена за защита на клиенти срещу претенции от страна на притежатели на патентни, и пакетът от услуги HP Helion OpenStack Professional Services, който помага при планиране, внедряване и управление на клауд инфраструктури.

Продуктите от портфолиото HP Helion ще се предлагат на глобалния пазар от партньорите на HP. В следващите 18 месеца компанията ще пристъпи към доставка на облачни услуги чрез мрежа от 80 центъра за данни в 27 държави по света.

Коментар