Арестуван е японец, отпечатал оръжия с 3D принтер

Оръжията се печатат на 3D принтер по софтуерни модели, достъпни в интернет

Оръжията се печатат на 3D принтер по софтуерни модели, достъпни в интернет

Оръжията бяха сред първите неща, които хората отпечатаха на 3D принтер. Покрай еуфорията около новата технология, един японец научи важен урок – това, че в страната няма закон срещу печатането на 3D оръжия, не значи, че подобно занимание е легално и още по-малко носенето на отпечатан пистолет.

27-годишният японец е арестуван за притежаване на оръжие, произведено от 3D принтер. В акцията през април японската полиция открива пет пистолета, изработени от пластмаса и 3D принтер, в дом в Кавазаки, съобщи Japan Times.

Две от оръжията са били като смъртоносните им еквиваленти, макар и не толкова тежки и издръжливи на многократна употреба. На местопрестъплението са намерени също модели за други типове оръжия, както и прототипи.

Всички оръжия са конструирани по софтуерни модели, достъпни в интернет. Разпространението на подобни файлове в мрежата все още е извън регулация.

Арестуваният мъж се оправдал, че не знае за незаконността на отпечатването на оръжия на 3D принтер. Той обаче попада под ударите на закона за притежаване на стандартни оръжия.

Коментар