Mozilla няма да пуска реклами във Firefox

Mozilla изглежда ще се откаже от идеята да предлага рекламни лога във Firefox

Mozilla изглежда ще се откаже от идеята да предлага рекламни лога във Firefox

Феновете на Mozilla бяха сюрпризирани преди няколко месеца от идея на разработчика да добави реклама в браузъра Firefox. Сега обаче компанията се отказва от този план, страхувайки се, че подобна стъпка може да се отрази негативно на популярността на браузъра.

„Голяма част от нашата общност се притесни, че ще превърнем Firefox в каша от лога, продавани на най-високата цена; без контрол от потребителя, без потребителска полза”, коментира решението на компанията да прекрати проекта Джонатан Найтингейл, вицепрезидент за Firefox.

През следващите седмици ще бъдат тествани варианти на браузъра с нов таб за „пресните” инсталации на Firefox, когато все още няма препоръки въз основа на историята на сърфиране. Целта е да се провери дали страницата в новия таб може да се използва за нещо по-полезно. Именно на нея Mozilla предвиждаше да пуска реклами.

Преди обаче да въведе каквато и да е промяна в официалния канал на Firefox, разработчикът ще проведе експерименти с различните платформи и ще чуе мнението на потребителите.

С намерението си да вгради рекламни послания в браузъра Firefox очевидно Mozilla търсеше възможност за допълнителни приходи, за да намали финансовата зависимост от Google, на която много от потребителите не гледат с добро око.

Коментари по темата: „Mozilla няма да пуска реклами във Firefox”

добавете коментар...

  1. :)

    Ами това е недостатъка, когато се ползваш от бизнесмодела на свободния софтуер. Ако в Mozilla сложат реклами, точно едно мигване на окото ще трае, докато се появи безрекламен форк, а версията с рекламите да мине в историята. Рекат ли да се откажат от GPL 2.0, пак същото ще се случи…

    За съжаление за откачане от заробването от Гугъл май няма много начини. Стой настрана от хищниците…

Коментар