Google инвестира в борбата срещу рака

Flatiron развива облачна платформа, обединяваща данните от онкологичните центрове

Flatiron развива облачна платформа, обединяваща данните от онкологичните центрове

Google, чрез своя венчърен фонд, ще инвестира 130 милиона долара в нюйоркския стартъп Flatiron Health, който доставя ИТ решения за нуждите на здравеопазването – в частност, борбата срещу рака.

Flatiron развива облачна платформа, обединяваща данните от онкологичните центрове. Вградените в нея инструменти за анализ дават достъп на лекари, изследователи и пациенти до най-ефективните методи за лечение на ракови заболявания и им помагат да взимат по-правилни решения.

Инвестицията на Google Ventures във Flatiron е най-голямото вложение на фонда в сферата на здравеопазването. С новопривлечените средства Flatiron ще придобие американската компания Altos Solutions, която се занимава с медицински информационни системи.

В поредния рунд на финансиране участват освен Google Ventures още First Round Capital, Laboratory Corporation of America и няколко бизнес ангели. Сумарният обем на инвестицията във Flatiron Health вече възлиза на 138 милиона долара.

„Обикновено не инвестираме еднократно над 100 милиона долара. Ако направим това, значи наистина вярваме в екипа и неговия продукт, както и в това, че те могат да подобрят нашия свят”, коментира Бил Марис, управляващ партньор на Google Ventures.

Само 4% от онкоболните се съгласяват и имат възможност да участват в събирането на данни. Така информацията за лечението и резултатите от него при 96% от болните остават труднодостъпни. Flatiron възнамерява да промени това положение.

По-рано Google инвестира и в други компании, разработчици на софтуер за здравеопазването. Така например, фондът поддържа дейността на DNAnexus – разработчик на търсеща система с ДНК данни, както и на Foundation Medicine – компания, която създава инструменти за анализ. Средства от Google Ventures получи и Predilytics – разработчик на софтуер за медицински застрахователи.

През септември миналата година Google създаде дъщерна фирма Calico, която търси начини за удължаване на човешкия живот. Освен това Google е водещ инвеститор в стартъпа 23andMe, който разработва инструменти за самостоятелно провеждане на ДНК тестове с цел установяване на предразположеност към едни или други заболявания.

Коментар